Oma elämäni asumisen valossa ja ovatko unelmat käyneet toteen?

11.9.2020

Postaus toteutettu yhteistyössä OP Koti Uusimaan kanssa.


Olen maalaistyttö - kasvanut maaseudun rauhassa 18 ensimmäistä ikävuottani. Meidän pienessä, idyllissä maalaiskylässä oli siihen aikaan pieni kioski, lähikauppa ja silloin tällöin vieraileva kirjastoauto. Lähimpään kaupunkiin oli matkaa 13 kilometriä ja kouluun 5-12 kilometriä (ala-asteelle 5 ja yläasteelle 12). 


Kaikki oli hyvin. En edes haaveillut muusta.


Muutin kotoa pois, kun lähdin opiskelemaan oikeustieteitä Rovaniemelle. Olin kuin karsinasta irti päässyt varsa, kun ensimmäistä kertaa ei tarvinnutkaan viettää koko syksyä viinimarjapensaita tyhjentäen. Meillä oli pihassa niitä yli 60 kappaletta.. Nuoren maalaistytön elämänkokemuksen (lue: kokemattomuuden) rintaäänellä päätin, että en koskaan halua asua omakotitalossa, jossa on pihaa silmänkantamattomiin. Eikä viinimarjapensaitakaan tulisi ikävä. 


Minä kuuluisin kaupunkiin. Yksinelävänä opiskelijana ja tulevaisuudessa juristina en kaipaisi maaseudun rauhaa. Kaipasin vilskettä ja vipinää elämääni. 

Opiskeluaika on nyt tietysti jo taaksejäänyttä elämää ja perhekin on perustettu. Lapset alkavat olla jo aikuisuuden kynnyksellä - toinen on lentänyt jo pois pesästään. Mitäs nyt? Vieläkö unelmoin samoista asioista?

Juttu jatkuu kuvan jälkeen!

OP Koti Uusimaan stailaama asunto Tuusulan Asuntomessuilla.

Olin jokunen aika sitten OP Koti Uusimaan järjestämässä tilaisuudessa Tuusulan Asuntomessuilla, jossa he julkistivat uusimman asuntomarkkinakatsauksensa. Jos sinuakin kiinnostaa tapahtuman anti, videotallenne tapahtumasta löytyy täältä, klik. Asuntosijoittajana olen erityisen kiinnostunut, mitä asuntomarkkinoille kuuluu juuri nyt, kun olemme eläneet niin poikkeuksellisia aikoja. Ovatko asunnonostajat olleet liikkeellä, miten asuntojen hinnat ovat kehittyneet viimeisten kuukausien aikana ja miltä asuntosijoittajan tulevaisuus näyttää. Voinko jatkaa elämääni rauhallisin mielin?

Tuossa tilaisuudessa puhuttiin myös asumisen unelmasta. Uppouduin siinä yhteydessä pohtimaan omaa asumisen historiaa, ovatko omat unelmani käyneet toteen ja miten ne ovat tähän ikään mennessä ohjailleet asumiseen ja kodinhankintaan liittyviä päätöksiäni. Oli antoisaa pohtia omia menneitä valintoja ja unelmoida tulevasta nimenomaan asumisen näkökulmasta! 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

As Oy Tuusulan Metsänkuningas parveke

Opiskeluaikana pääsin maistamaan kaupunkielämää, eikä paluu takaisin maaseudun rauhaan ollut toivelistalla. Kunnes kuvioon astui puoliso ja hänen myötään perhe kasvoi. Unelmat asumisesta oli sovitettava hänen kanssaan yhteen. Opettelimme yhteistä elämää ensin rivitalossa Lahdessa, kunnes elämä ohjasi meidät pienehköön idylliin Hämeenlinnaan, omakotitaloon järven rannalla. Pihaankin istutettiin omenapuita, vadelmapensaita ja myös niitä viinimarjapensaita. Tosin vain kaksi. 

Elämä oli mallillaan, emmekä unelmoinut mistään muusta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

OP Koti Uusimaa stailaama asunto

Vaikka yleisesti kuvitellaan, että suomalaiset haaveilevat omakotitalosta järven rannalla, on jokaisen asumisen unelmat lopulta hyvinkin erilaisia. Ja ennenkaikkea, unelmat elävät ja muuttuvat elämäntilanteiden mukana, eikä se nuoren opiskelijatytön asumisen unelma päde välttämättä enää siinä vaiheessa, kun on perhettä ja lapset pieniä. Ja kun ikää karttuu ja lapset lähtevät kohden omia asumisen unelmiaan, haaveetkin muuttuvat.

Isäni valisti aikoinaan, että juuriaan ei kannata kasvattaa maahan eli mihinkään fyysiseen paikkaan - ne kuuluvat ilmaan. Se on ollut minun valintoja ohjaava motto aina ja pidän tiukasti kiinni siitä, että juureni ovat aina siellä, missä ovat ne kaikkein rakkaimmat ihmiset. Juureni ovat olleet ja tulevat jatkossakin olemaan tukevasti ilmassa. Ne ovat siellä, missä elämä on kussakin elämäntilanteessa parasta mahdollista ja siellä, missä koko perheen arki sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. Kodin täytyy tukea arkea ja arjen tulee olla sujuvaa.

Itse näen kodin myös elämäni suurimpana sijoituksena. Kodin tulee olla sellainen, josta myynnin hetkellä pääsee kohtuullisen helposti eroon ja mieluiten tietysti niin, että siitä saa myös voittoa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

As Oy Tuusulan Metsänkuningas parveke

Muistan, kun kävelin jokunen vuosi sitten New Yorkissa Times Squarella ja mietin, että todennäköisesti kävelisin juuri niitä katuja, jos en olisi perheellinen. Se tunne oli jotenkin niin kokonaisvaltainen ja suorastaan ravisteli meikäläisen sielua. Aivan kuin olisin elänyt ennenkin sen kyseisen hetken. En kuitenkaan enää haaveile ulkomailla asumisesta, täällä kotimaassa on juuri nyt oikein hyvä olla. 

OP Kodin Asuntomarkkinakatsaus piti sisällään monenlaista käyrää ja tilastoa, mutta suuressa kuvassa asuntomarkkinat näyttivät kaikesta huolimatta aika positiivisilta, varsinkin täällä Uudenmaan alueella. Kevään dippauksen jälkeen markkinat ovat palautuneet lähes takaisin uomiinsa, vaikka tulevaisuus onkin sumuverhon peitossa.

Voin kuitenkin nukkua yöni rauhassa myös asuntosijoittajan roolissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Uusimaan OP Koti stailaama huoneisto

Nyt kun tosiaan lapset ovat jo isoja, meillä siintää näköpiirissä uudenlainen elämä puolison kanssa kaksin. Haaveilen kattohuoneistosta ydinkeskustassa ja ihanasta idyllistä kesämökistä järven rannalla. Se ei saisi olla turhan kaukana omasta kodista ja sen pitäisi olla sellainen, jossa voisi halutessaan viettää aikaa vaikka vuoden ympäri. Ja jossa olisi oma pieni kasvimaa ja muutama omenapuu. 

Ja myös niitä marjapensaita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Uusimaan OP Koti julkaisi Q3 asuntobarometrin. Oikealla tapahtuman juontaja Ella Kanninen ja OP Koti Uusimaan tj Tuomas Tyrsky.
^Tilaisuuden juontaja Ella Kanninen sekä OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky

Nämä kuvat on otettu OP Koti Uusimaan asuntomarkkinakatsauksen julkistamistilaisuudesta, jonka yhteenvedon löydät OP Koti Uusimaan uutiskirjeesta, klik.

Kuvissa oleva ihastuttava pieni huoneisto on Tuusulan Asuntomessuilla esitelty, aivan uudenlaista asumisen palvelua tarjoavan Asunto Oy Metsänkuninkaan kaksio, joka on sisustettu OP Koti Uusimaan tarjoaman stailauspalvelun avulla. Voit lukea täältä, miten sisustussuunnittelija Tiina Salmelainen päätyi juuri kyseisiin valintoihin tämän tilan osalta - käy kurkkaamassa!

Juttu jatkuu vieläkin kuvan jälkeen.
OP Koti Uusimaa julkaisi Q3 asuntobarometrin Tuusulan Asuntomessuilla.

Vaikka olenkin kaupungistunut elämäni varrella mitä suurimmassa määrin, elää sisälläni kuitenkin se maalaistyttö, joka kaipaa säännöllisesti ympärilleen hiljaisuutta ja luonnon rauhaa, sellaista aitoa oikeaa maalaiselämää. Ei kokoaikaisesti, vaan pieninä palasina aina silloin tällöin. Mihinkä se kissa karvoistaan pääsisi..

Olen kiitollinen, että olen saanut elämälleni hyvän ja turvallisen kasvualustan maaseudun rauhassa. Olen kiitollinen myös siitä, että meidän tytöt ovat saaneet myös elää ensimmäiset vuotensa ihanan rauhallisessa kasvuympäristössä Hämeenlinnassa järven rannalla. Ja poimia omenoita ja viinimarjoja omalta pihalta ennenkuin muuttivat kaupungin vilskeeseen tänne Helsinkiin. 

Tämän muistelun myötä haastan myös Sinut pohtimaan omia asumisen valintoja ja minkälaisesta asumisesta Sinä haaveilet tulevaisuudessa? 

Ovatko Sinun juuresi maassa vai ilmassa?

PS. Instagram Storeissa kuulet Italiassa pitkään asuneen Ella Kannisen mietteitä siitä, miten hänen mielestään suomalaisten ja italialaisten asumisen unelmat poikkeavat toisistaan. Lisäksi näet siellä 24 tunnin ajan pienen videoklipin meidän ihanasta Hämeenlinnan kodista - käyhän katsomassa, klik.

3 kommenttia:

 1. Mä olen nyt just maailman onnelisin ensi asunnossani Lauttasaaressa :) Täällä on sopivasi kaupungin ja meren, luonnon läheisyyttä. Olen myös aloittanut aasunnon ostamiseen ja asuntosäästämiseen liittyvän postaussarajan blogissani: https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa/asp-tili-ja-asuntosaastaminen-ensiasuntoa-varten/
  Käy kurkkaamassa, jos kiinnostaa!:)
  Mukavaa viikonloppua ja kiitos ajatuksia herättäneestä postauksesta,
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ida ja paljon onnea ensiasunnosta <3 Se on huikea askel elämässä - teit hyvän päätöksen! Minäpä menenkin kurkkaamaan postauksen, nähdään siellä.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus, kiito siitä. Itsekin olen maaseudun kasvatti, mutta nyt jo vuosikymmeniä asunut Helsingissä. Tyttäreni opiskelee juuri juristiksi ja hänellä on pian edessä ensimmäinen harjoittelu asianajotoimistossa. Ihanaa, että unelmasi ovat toteutuneet!

  VastaaPoista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.