Tappaako korona enemmän yrityksiä kuin ihmisiä - ja kenellä on pyövelin rooli?

23.4.2020

Leikittäiskö pientä ajatusleikkiä.

Kuvittele, että olet 30 sekuntia sitten ollut auto-onnettomuudessa ja makaat maassa verta vuotavana, henkitoreissasi ja pelkäät, että kuolet. Sinulla on ehkä jalkakin väärässä asennossa, mutta se on ongelmista pienin just sillä hetkellä. Hahmotat, että joku ihminen lähestyy sinua ja ajattelet, että huh, jään sittenkin ehkä henkiin. No. Se tyyppi tulee sinun luoksesi ja sen sijaan, että kutsuisi ambulanssin, avaisi henkitystiet, kääntäisi sinut oikeaan asentoon ja ylipäänsä tarjoaisi apua akuuttiin ongelmaan, hän alkaakin kysellä sinun tulevaisuudensuunnitelmista ja siitä, miten olet ajatellut kehittää itseäsi paremmaksi ihmiseksi.

Onko se sinun mielestä oikea ratkaisu siihen hetkeen?

Tai olet saanut sydänkohtauksen ja makaat maassa toimintakyvyttömänä. Tajuat, että kuolema lähestyy ja mennyt elämä vilisee kellotaulunomaisesti verkkokalvoillasi. No. Pelastava enkeli onneksi lähestyy, kun vanha ruotsinopettajasi juoksee kuin viimeistä päivää luoksesi. MUTTA, sen sijaan, että hän alkaisi elvyttää sinua, hän ottaakin muistikirjan esiin ja haluaa keskustella kanssasi verbien taivutuksista, koska haluaa kehittää sinua just sillä hetkellä aina vaan paremmaksi ruotsin taitajaksi.

Onko se mielestäsi oikea hetki alkaa miettiä ruotsin kielioppia?

Tämänkaltaisia ajatusleikkejä pyörii metaforan -omaisesti mielessä, kun olen yrittänyt hahmottaa Business Finlandin roolia hätäavun antajana koronakriisin runtelemille yrittäjille. Rinnassa asti ahdistaa, kun tämä valittu politiikka ei tahdo upota meikäläisen oikeustajuntaan. Sen sijaan, että Business Finland tarjoaisi hätäapua sitä tarvitseville, se jakaakin saaveittain rahaa erilaisiin kehittämiskohteisiin niille yrityksille, jotka eivät ole tuon ajatusleikin niitä ihmisiä, jotka makaavat maassa henkitoreissaan. Tai jos ovatkin, ne eivät ole kehittämisavun tarpeessa, vaan ensiapu, kriisiapu, tehohoito on se, mitä ne tarvitsevat.

Kun hyväntekeväisyysjärjestö lähtee konfliktien ja kuivuuden runtelemiin Afrikan maihin, joissa miljoonat lapset kärsivät sairauksista ja nälänhädästä, eivät ne ole ensimmäisenä tarjoamassa apua lasten piirustustaitojen kehittämiseksi. Ne ovat siellä jakaakseen lääkäripalveluita, lääkkeitä ja ravintoa. Vasta kun lasten perustarpeet on tyydytetty, ne alkavat miettiä koulutusta ja muita vastaavia kehittämisen toimenpiteitä.

Meniköhän Suomen kriisiapu koronan runtelemille yrityksille perseelleen, kun se annettiin Työ- ja elinkeinoministeriön hoidettavaksi? Annettiinkohan se väärälle taholle, kun se annettiin Business Finlandille, jonka primääritehtävä on miettiä yritystukia lähinnä kehittämisen näkökulmasta? Ministerin on aivan turha tutkia työryhmineen, onko Business Finland noudattanut tukiperiaatteita, kun ne on alunperinkin perustuksia myöten väärät lääkkeet tähän hetkeen. Business Finlandia tarvitaan vasta, kun yritys elää normaaleissa olosuhteissa. Nyt hei eletään kriisiaikaa!

Kriisitilanteessa johtajuuden taidot punnitaan, kuten surullisenkuuluisa "case Huoltovarmuuskeskuskin" meille osoitti. "Case Business Finland" on jatkoa samalle surullisenkuuluisalle tarinalle vahvan johtajuuden tärkeydestä.

Onkohan niin, että meidän Työ- ja elinkeinoministeri Lintilä on ottanut ikäänkuin pyövelin roolin päättäessään, että koronan johdosta henkitoreissaan olevista yrityksistä suuri osa joutaakin kuolla pois? Tapahtuukohan niin, että pyövelin käsissä korona tappaakin enemmän yrityksiä kuin ihmisiä?

Olisiko vanhaa kunnon Maslowin tarvehierarkiaa tarpeen opiskella vaikka siellä verorahoilla ostetun ministeri-Audin takapenkillä?

Tuli vaan mieleen.

Olenkohan minäkin kehittämisavun tarpeessa, Business Woman
Seuraa blogiani:

3 kommenttia:

 1. Naulan kantaan! Nyt tarvittaisiin sitä ensiapua. Erikoiset avustusperusteet heillä tilanteeseen nähden olivat alunperinkin. Mutta itsepähän ne perusteensa määrittivät. Sitä saa, mitä tilaa. Ja muut ei saa mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se, joka ne perusteet määritti, joutaa vapautettavaksi työstään! Hän on varmasti hyvä jossakin muussa roolissa, mutta tämä rasti on hänelle mahdoton.

   Poista
 2. Samaa mieltä! Mönkään meni ja pahasti.
  Terveisin se ruotsinope 😉

  VastaaPoista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.