Pukeutumisen ja itsetunnon välinen korrelaatio

28.1.2020

Tuleeko sinulle mieleen jokin tapahtuma menneisyydestä ja muistat tarkalleen, miten olit silloin pukeutunut? Ja mikä fiilis siihen liittyi? Tai tuleeko mieleen tilanteita, jolloin koit, että olit pukeutunut sopimattomalla tavalla? Ja mikä vaikutus sillä oli itsetuntoon?

Minulla oli noin kuusivuotiaana pikkutyttönä itsetehty tummansininen kelsiturkki, joka oli ehkä kaunein vaate, jonka olin koskaan omistanut. Muistan kuin eilisen, kun kuljin se päälläni talvipakkasella serkkutyttöjen luokse ja sen tunteen, kuinka koin olevani ehkä maailmankaikkeuden upein ja näyttävin ilmestys. Ai että sitä fiilistä!

Olimme miespuolisen työkaverin kanssa eräässä pukukoodi -tapahtumassa, eikä hän ollut noteerannut kutsussa mainittua koodia laisinkaan. Hän tuli paikalle rennosti farkut ja college päällään, kun muilla oli hienosti tummat puvut. Normaalisti aktiivinen, sosiaalinen, sanavalmis, kantaaottava tyyppi meni täysin lukkoon, ja hävisi henkisesti olemasta, kun hänelle valkeni, mistä oli kyse. Väittäisin, että hän koki olonsa nöyryyttäväksi ja poti alemmuuskompleksia. Onko tuttu tunne?

Pukeutumiseen liittyvät muistot eivät ole pelkästään yksittäisten tapausten muistoja, vaan samoin kuin muutkin muistot, ne ovat muistoja tunteista ja merkityksistä. Tunsin olevani kuin pieni kuningatar siinä kelsiturkissani ja pystyväni mihin vain.

Pukeutumisen merkitystä ei mielletä niin tärkeäksi osaksi ihmisen hyvinvointia kuin mitä se todellisuudessa on. Meillä on varmasti kaikilla jonkinlainen muistijälki pukeutumisen ja itsetunnon välisestä yhteydestä. Aito kehu joko tutulta tai tuntemattomalta, saa mielen kirkastumaan ja itsetunnon kohoamaan, kun taas alemmuudentunne puolestaan valtaa koko kehon, kun koemme, että ulkoasu on ristiriidassa tilaisuuden tai vaikka persoonallisuutemme kanssa. Nöyryyttävät kokemukset voivat jättää arpia, joista parantuminen voi kestää pitkään.

Pukeutumisesta keskusteleminenkin mielletään helposti "tyttöjen höpöttelyksi" ja "turhanpäiväiseksi hömpäksi", varsinkin business -maailmassa. Vaikka sen merkitys itsetunnolle ja jopa identiteetille on yllättävän tärkeä, meistä jokaiselle.

Positiivinen ja rohkaiseva palaute ulkoasusta koetaan yllättävän merkitykselliseksi, oli vastaanottajan rooli tai status mikä tahansa. Se piristää, mutta myös nostaa itsetuntoa. Palaute on erityisen hyödyllinen ja jopa suotavaa sellaiselle henkilölle, jonka itsetunto ei ole sillä tasolla kuin sen pitäisi olla.

Ihminen on kokonaisvaltainen tapaus ja hyvä itsetunto on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ajattele, miten suuri palvelus pienen positiivisen palautteen antaminen vaikkapa kauniista kukkamekosta voi sen saajalle olla! Se vähintään piristää päivää, mutta voi parhaimmillaan olla alkusysäys hänen itsetuntonsa rakentamisprosessissa.

Ajattele, mikä kyky meillä on käytössämme! Eikö sitä kannattaisi käyttää..

Punainen Laskoshame Kukkaprintillä & Punainen Kukkapaita, Oasis Finland
Punainen väri mielletään Wikipedian mukaan kauneuteen ja naisellisuuteen sekä voimaan, rakkauteen, intohimoon ja jopa aggressioon. Punainen mekko päällä sinut huomataan - ja huomatuksi tulemiselle altistuminen vaatii rohkeutta ja itsevarmuutta.
Punainen Laskoshame Kukkaprintillä & Punainen Kukkapaita, Oasis Finland
Punainen Laskoshame Kukkaprintillä & Punainen Kukkapaita, Oasis Finland
Punainen Laskoshame Kukkaprintillä & Punainen Kukkapaita, Oasis Finland
Pia Business Woman
Punainen Kukkapaita: Oasis Finland (klik)
Punainen Kukkaprintti Laskoshame: Oasis Finland (klik)
Saappaat: ALDO
Musta tikkibomber: Bershka

PS. Seuraavassa asupostauksessa esittelen tämän samaisen paidan farkkujen kanssa eli pysyhän kuulolla :)

Seuraa blogiani:

5 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Mulla on myös lapsuuden vaatemuisto. Mentiin äidin kanssa valitsemaan mulle joulujuhlavaatteita. Olin kahdeksannella, ja täyttänyt juuri 14 vuotta. En valinnutkaan mitään tyyliin röyhelöpaitis ja hame, vaan "aikuisten vaatteen", harmaan, kapean villamekon, jossa oli viininpunaisia koristeraitoja kauluksessa, helmassa ja ranteissa. Tunsin se päälläni itseni todella aikuiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihana muisto, ja erityisesti se fiilis <3 Mullakin oli ala-asteen 6. luokan kevätjuhlissa mun äidin tekemä viininpunainen housuhaalari (jumpsuit nykyään:), jossa oli sellainen elegantti sulkakoriste rintataskussa. Asu oli niin cool ja varmaan sekin vähän muka aikuismainen. Mulla oli niin mieletön fiilis ja tuntui että kasvoin henkisesti kaks metriä kun näytin niin hienolta :)

   Poista
 2. Kiva kirjoitus! Vaatteissa on monta muistoa ja monet kerrat muistan kyllä mitä olen päälläni pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niihin muistoihin liittyy aina jokin tietty fiilis <3 Emerityspiispa Eero Huovista lainatakseni ”Meillä on ihmeellinen työkalu, muisti ja mielikuvat. Jos haluamme, kaikki mennyt on yhtäkkiä läsnä tässä hetkessä. Siihen ei mikään kone pysty.”

   Ihanaa viikonloppua Satu <3

   Poista
 3. Jännä juttu, että kirjoitit omasta vaatemuistosta sen parhaan mutta huonoon valoon nostit työkaverisi. Jäi ikävä fiilis.

  VastaaPoista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.