Milk is made for humans!

8.3.2019

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Maito ja Terveys Ry:n kanssa.

Olin pari vuotta sitten eräässä blogitapahtumassa, jossa jotenkin ihmeellisen aasinsillan kautta aloimme keskustella maidosta ja sen ravintovaikutuksista. Kyseessä oli siis kosmetiikkapainotteinen tapahtuma. Olen aina pitänyt maitoa ja maitotuotteita itsestäänselvyytenä, eikä se aihe ole koskaan ollut millääntavalla keskiössä, ei elämässä eikä kahvipöytäkeskusteluissa. Härregyyd, miten eräs paikalla ollut tunnettu bloggaaja reagoi, kun puhuin maidosta ihan normaalina osana omaa ruokavaliota. Hän ei olisi enempää voinut paljastaa omaa halveksuntaansa maidonkäyttäjiä kohtaan!

Se oli jotenkin pysäyttävä hetki. Se oli ensimmäinen havaintoni siitä, että maito ei olekaan enää vain taka-alalla oleva asia, vaan nousemassa ikäänkuin varjoista valoon. Se ei olekaan enää se hajuton ja väritön aihe ei ruokapöytäkeskusteluissa kuin yleisemmälläkään tasolla. Ja että siitä on itse asiassa tärkeää puhua, erityisesti sen terveysvaikutuksista.

Näin naistenpäivän kunniaksi haluan muistuttaa, miksi kaikkien ja erityisesti meidän naisten täytyy käyttää maitotuotteita.

Maitotuotteet kuuluvat edelleen monipuoliseen ruokavalioon. Maitovalmisteet on tärkeitä proteiinin, kalsiumin, kivennäisaineiden ja B-vitamiinien lähteitä. Lisäksi D-vitaminoidut maitovalmisteet on välttämättömiä riittävän D-vitamiinin saannin turvaamiseksi. Monipuolisempaa tietoa terveysvaikutuksista kannattaa lukea juurikin Maito ja Terveys Ry:n sivuilta.

Ainakin minulle tulee maidosta ensimmäisenä mieleen vahvat luut ja hyvä iho. Egyptin kuningatar Kleopatrakin kylpi aikoinaan maidossa säilyttääkseen ihonsa pehmeyden ja nuorekkuuden. Ja muistatteko sen mainoksen, jossa nuorehko, mutta perin kurttuinen ja kovin epäterveen näköinen mies sanoi, että "Koskaan en ole maitoa juonut.." Ja sen jälkeen siinä todettiin, että "sen kyllä huomaa.."

Maidon vaikutus ihon kuntoon ja kauneuteen on luonnollisesti tärkeä asia, mutta aivan erityisen tärkeitä on maidon muutkin terveysvaikutukset. Jos nuorena meidän täytyy juoda maitoa, jotta luut vahvistuvat, niin vanhempana maito toimii, erityisesti meille naisille, hyvänä jarruna luitten nopeutuneelle haurastumiselle. Osteoporoosi on nimittäin naisilla selvästi yleisempää kuin miehillä. Noin neljä kymmenestä yli 50-vuotiaasta naisesta saa nikamamurtuman tai reisiluun kaulan tai rannemurtuman loppuelämänsä aikana. Miehillä vastaava luku on 1-2. Merkittävä syy tähän on osteoporoosiin liittyvä luun hauraus, koska elimistö ei ole saanut riittävästi mm. D-vitamiinia ja kalsiumia. Ne vaativat imeytyäkseen toinen toistaan ja parhaiten tämä tapahtuu maitotuotteiden avulla.

Itse juon päivässä ehkä lasillisen rasvatonta maitoa, koska ruokajuomana käytän pääasiassa vettä. Kahvinkin höystän aina rasvattomalla maidolla. Rasvapitoista maitoa en ole juonut enää sen jälkeen, kun kauppoihin tuli aikoinaan rasvattomat vaihtoehdot. Täysmaitoa käytän edelleen vain pullataikinassa ja riisipuurossa. Meillä tehdään niitä kumpaakin noin kerran kuussa, eli sen verran sallin itselleni ja perheelle haitallisia eläinrasvoja. Kahviloissa tosin tehdään erikoiskahveja usein täysmaitoon, mutta niitäkin tulee nautiskeltua kohtuudella. En anna sen häiritä.

Lisäksi syön lähes päivittäin ihania rasvattomia jugurtteja yhdessä tuoreiden (tai tuoreena pakastettujen) marjojen ja myslien kanssa. Juustoa käytän leivän päällä ja raejuustoa sekoittelen vähän sinne ja tänne. Fetasalaattikin on yksi lemppareista.

Naiset. Älkäämme siis väheksykö maidon terveysvaikutuksia ja sitä faktaa, että me naiset olemme todellakin tulilinjalla ihmiskilpinä kohtaamassa osteoporoosin. Miehet ovat siinä sodassa meitä paremmissa asemissa, joten meidän tulee huolehtia itsellemme hyvät asetelmat kohdata iän mukanaan tuomat haasteet. Ja voittaa tuo sota, tai ainakin pärjätä siinä paremmin! Läpi elämän jatkuva monipuolinen ravinto maitotuotteineen on aika hyvä keino.

Olen aina ollut sitä mieltä, että kohtuus kaikessa on hyväksi ja kultainen keskitie vie parhaiten perille. Niillä mennään. Ja maitoa juodaan. Vaikka tiedostan, että kyseessä on varsin kiistanalainen aihe.

Oikein hyvää naistenpäivää kaikille meille <3

Lisätietoa tosiaan löydätte ainakin täältä -> klik.

Maito ja Terveys Ry, Business Woman
Kermaleivoksia by Gadeau
Maito ja Terveys Ry, Business Woman
Maito ja Terveys Ry, Business Woman
Seuraa blogiani:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.