Kevään vihreää ja pari sanaa yrittäjyyden alkumetrien tunnelmista

24.1.2018

Haluatteko tietää, mikä tässä yrittäjän elämässä on kaikkein rankinta? Taustaa sen verran, että olen harjoitellut tätä yrittäjän elämää nyt reilun puolen vuoden ajan ja oppinut tietysti siinä ajassa yhtä ja toista. En ole koskaan aikaisemmin ollut yrittäjänä, ja vaikka kuinka kuvittelee aikaisemman historian valossa tietävänsä yrittäjyydestä yhtä ja toista, ei siitä ole oikeasti tiennyt yhtään mitään. Näin yleisesti sanottakoon, että mitään ei voi tietää ennenkuin kokeilee itse.

Mutta se katalin oppi yrittäjyydessä on ollut se, että erityisesti business-to-business -maailmassa mihinkään ei voi oikein luottaa kuten tavallisena kuluttajana on voinut. Olen niin kauan ollut ihan tavallisen kuluttajan roolissa tässä omassa pikkupikku -elämässäni ja lähdinkin yrittäjäksi aikalailla naivistisin ajatuksin, että se sama luottamukseen perustuva ilmapiiri jatkuu samankaltaisena. Vaan eipä jatkunut. Aiheettomia laskuja tullatupsahtaa milloin mistäkin ja kun niistä sitten valittaa, niin vastaus on aika monta kertaa ollut että "Hups, voit hävittää aiheettoman laskun ja että lähetämme tuotapikaa hyvityslaskun!" Ihan ilman mitään sen kummempia kyseenalaistamisia! Väkisinkin tulee mieleen, että tehtiinkö se tahallaan.. Erään suomalaisen suuren jakeluyrityksen laskusta bongasin, että joku toinen yritys oli lähettänyt omia pakettejaan minun asiakanumerolla ja niitä sitten veloitetaan minulta. Vastaus oli taas vähän sellainen "puolivillainen", että "näitä valitettavasti sattuu.."

Ja näitä esimerkkejä on vaikka kuinka paljon! Pahin oli ehkä sellainen tapaus, kun erään kolmannen tahon lasku oli noin 800 eur liian suuri siihen nähden, mitä olimme sopineet. Ja kun sitä sitten ihmettelin, tämä yrittäjä yritti aluksi vedota tietämättömyyteen ja kun vielä vähän kaivelin asiaa, hän jotenkin kummasti "hoksasi", että siihen minulle tulleeseen laskuun oli tainnut lipsahtaa myös hänelle kuuluvia laskuja. No, ei ne sinne vahingossa lipsahtaneet, vaan hän todennäköisesti vain kokeili, jos minä en vaikka huomaisi..

Näitä tämmöisiä kummallisuuksia sattuu mielestäni hiukan liian usein! En tiedä, testaavatko nämä tahot minun "sinisilmäisyyttä" vai onko tämä yrittäjyyden ilmapiiri aina tällainen? Sen sijaan, että lähtökohtaisesti olen kuluttajana voinut luottaa, täytyy yrittäjänä näköjään ensin aina epäillä kaikkea. Ja se on näin tuoreelle yrittäjälle ollut aika pirun vaikeaa ja raskastakin.

Toinen havainto tästä, välillä vähän julmasta business-to-business -maailmasta on ollut se, että aika harvassa on ne tahot, jotka oikeasti ajattelee ja tahtoo minun parasta ja on niin sanotusti minun puolella. Ei ole. Jokainen yritys ja sen taustalla oleva yrittäjä ajattelee lähtökohtaisesti vain omaa yritystään ja kuinka saisi omalle liiketoiminnalleen maksimaalisen määrän rahaa. Olen muutaman kerran erehtynyt luottamaan ja karulla tavalla joutunut oppimaan (lue: maksamaan), että lähtökohtaisesti Minun yrityksestäni ei ole kiinnostunut kukaan muu kuin Minä Itse! Ei kukaan muu.

Aika karua ja kylmää kyytiä, jos näin voisi sanoa. Siinä missä tavallisella kuluttajalla on aina kuluttajansuoja turvanaan, se suoja ei ylety business-to-business -maailmaan. Yksin ollaan.

Onneksi tässä omassa busineksessa on myös se kuluttajapuoli eli omat ihanat asiakkaat <3 Olen tavannut niin paljon kaikkia superihania naisia (ja itseasiassa muutaman miehenkin) ja se on kyllä se meikäläisen henkireikä. Voi että kun tämä maailma koostuisikin pelkästään asiakkaiden kanssa toimimesta, eikä taustalla olisi minkäänlaista b-to-b -suhmurointia. Elämä olisi niin paljon vaivattomampaa, reilumpaa ja mukavampaa!

Semmoiset pöh-fiilikset tällä kertaa.

Greenhouse -paita & Keinonahkainen hame by Oasis Finland

Greenhouse -paita & Keinonahkainen hame by Oasis Finland
Greenhouse -paita & Keinonahkainen hame by Oasis Finland
Greenhouse -paita & Keinonahkainen hame by Oasis Finland
Seuraa blogiani:

14 kommenttia:

 1. Hyvä että pidät puolesi! Varmasti raskasta olla yrittäjänä, ainakin ensi alkuun ennen kuin oppii niksit.

  Mutta mutta, missä on se kuuluisa suomalainen rehellisyys? Minusta se on kyllä yhtä harhaa ja suomalainen fuskaa niin paljon kuin sielu sietää, jos vain joku antaa hyväksi käyttää. Tai onko sinulla ollut näitä samoja kokemuksia myös brittien kanssa? En ihmettelisi, jos niin olisi.

  Voimia sinulle, opit koko ajan lisää ja kaikki varmasti helpottuu ajan myötä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki, suurin osa on tietysti rehellisiä ja pitää sanansa, ja osa virheistä on varmasti inhimillisiä erehdyksiä, mutta huh, miten tarkkana pitää olla! Kuinkahan moni yrittäjä-kolleega maksaa tyhjästä, kun ei kummemmin tarkista tai kyseenalaista. Tiedän, että talousasioitten hoito on monelle yrittäjälle vähintäänkin vastenmielistä touhua ja siinä hötäkässä tulee helposti maksettua perusteettomiakin laskuja. Ennemmin kuin alkaa selvittää niitten oikeaperäisyyttä. Varsinkin, kun aika on rajallista, eikä talouskaan ole kovin tiukilla..

   Brittien kanssa ei ole samanlaisia haasteita kuin suomalaisten yritysten kanssa, ihan jo siitä syystä, että firma on niin iso, eikä sillä ole "omistajankasvoja". Tyypit on vaan töissä siellä, ja tekevät asioita heidän procedyyriensä mukaan. Brittien tyypillistä ajattelua minun kanssa toimiessa: "Koska ohjeet sanoo näin, me teemme näin." Ja "Me ollaan aina tehty näin, joten teemme samalla tavalla jatkossakin." Että niistä me sitten väännämme heidän kanssaan :D

   Poista
 2. Mielenkiintoista kuulla...
  Ja nyt pitäisi vielä sitten muka uskoa että nämä samat itse itsensä valtakunnan pelastajiksi ja kuninkaallisiksi nostavat yrittäjät ajattelisivat työntekijöidensä tai asiakkaiden parasta, kun sahaavat likekumppaneitaankin noin törkeästi linssiin?!😮

  Onneksi itse sentään tunnen useita hyviä, rehellisiä, pitkän tähtäimen ymmärryksellä ja sydämellä toimivia yrittäjiä ja työnantajia, muuten voisi sekä kuluttajana, asiakkaana että työntekijäpuolena olla luottamus katkolla😒

  Suuri kiitos rohkeudestasi nostaa asiaa esille, ja onnea edustamiesi ihanien Oasiksen vaatteiden myynnille!🙂

  T.Rva46

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tuoreilla yrittäjäsilmillä näkee asioita vähän eri tavalla kuin pitkään yrittäjänä toimineet. Kaikkeen tietysti tottuu ja niin minäkin ehkä lopulta totun ja sen jälkeen kyynistyn, huoh..

   Poista
 3. Kuulostaa kyllä ihan järjestelmälliseltä epärehelliseltä toiminnalta ja uskomattomalta. Hyvä, että olet tarkka, tuollaisia vedätyksiä ei piä sallia. Tsemppiä edelleen, Oasiksen vaatteet ovat kauniita ja edullisia, se harmaapinkki oli kylmällä kelillä aivan loistava ja laitan sen preliminäärikokeen valvontaan, luentosalissa on aina niin kylmä.
  Mukavaa loppuviikkoa <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Pauska :) Haluan tietysti uskoa hyvään ja vilpittömään toimintaan ja sitä uskoa vasten kaikki suhmurointi (varsinkin näin alussa) tuntuu jotenkin todella karulta! Kerronpa vielä erään esimerkin, josta juuri kuulin erään yrittäjän valittavan. Hän oli nimittäin maksanut monta laskua kahteen kertaan (koska se on sähköisessä taloushallinto-maailmassa todellakin helppoa!). Ja kun hän oli huomannut asian, omia rahojaan joutui pyytämään jollain hakemuksella takaisin!! Eli voi voi, mitäs maksoit ylimääräistä (jos et vaikka satu koskaan huomaamaan asiaa). Matkahuollolle tästä isot pojot, koska minullekin on sattunut niin. Ja Matkahuolto otti heti seuraavana päivänä oma-aloitteisesti yhteyttä palauttaakseen tuplana saadun maksun.

   Oi ihana kuulla, että neule oli lämmin ja toivottavasti myös mieluinen :) Laitan linkin vielä muillekin eli hän tarkoittaa tätä neuletta:
   https://www.oasis-stores.fi/vaatteet/neuleet/colourblock-neule-66113.html

   Poista
 4. No huh, onpas muutamaan kuukauteen mahtunut paljon "vahinkoja" ja sattumuksia. Rankkaa, jos ja kun täytyy jatkuvasti olla tuntosarvet herkillä mahdollisten virheiden ja huijausyritysten vuoksi. Aikaa ja puhtia kun pitäisi riittää ihan muuhun. Liian suurista laskusummista ja suoranaisista huijauslaskuista olen kuullut paljon juttuja, ne ovat yllättävän yleisiä pienyrittäjien keskuudessa. Tsemppiä ja hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Belladonna :) Osuit naulankantaan, koska se tuntosarvet pystyssä -oleminen on jotenkin niin energian haaskausta. Kun todellakin pitäisi keskittyä ihan muihin juttuihin.

   Mukavaa viikon jatkoa myös Sinulle :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus ja mietin tässä miten vastaisin sinulle. Tiedät, että minulla on parikymmentä vuotta takana yrittäjyyttä ja kaikki mitä kirjoitit kuulostaa niin tutulta. Itse ehkä vuosien kuluessa totuin niin näihin juttuihin, että en edes ihmetellyt asioita.

  BtoB kaupassa kaikki pitää tarkastaa todella tarkasti. Itselläni kului päivässä esimerkiksi laskujen tarkastukseen useita tunteja ja asioiden reklamointiin meni sitte oma aika. Voit kuvitella, että kaikkea tapahtui ja sattui koska minullakin oli kaksi liikettä ja useampi tavarantoimittaja sekä muut yhteiskumppanit, henkilökunta ja vaativa päämies.

  Itselleni olikin suurempi yllätys, kun tulin blogimaailmaa. Olin tottunut BtoB maailmassa tiettyyn kaksinaamaisuuteen ja en odottanut sitä niin voimaakkaasti blogimaailmassa. Tai sitten luotin ihmisiin hyväusoisesti. Ajattelin, että täällä blogimaailamssa ihmiset eivät voi olla niin raadollisia kuin businessmaailmassa. No nämäkin oppirahat on sitten maksettu.

  Tsemppiä sinulle! Onneksi BtoB maailmassa on olemassa myös rehellisiä ihmisiä. Itselleni on myös jäänyt muutama todella hyvä ystävä, jonka kanssa teen vieläkin yhteistyötä vähän toisessa muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa Tuulanneli, että kommentoit, koska Sinä todellakin puhut syvällä kokemuksen äänellä! Enkä oikein tiedä, mitä sanoisin.. Tunnistan nimittäin sinussa aika paljon samaa itseni kanssa, eikä meistä kumpikaan taida olla ihan niitä kaikkein helpoimpia vedätettäviä:) Mutta se, mikä tuntuu pahalta ja vastenmieliseltä (kun vielä uutuuttaan "tuntuu"), niin peli senkun vaan kovenee, eikä siis helpotusta ole luvassa.. Ja lopulta minäkin kyynistyn ja totun siihen, että kaikkea täytyy epäillä. Toki, siihen on ollut pakko sopeutua jo nyt!

   Yksi asia, josta olen todellakin kiitollinen, on se, että minulla on ihan jäätävän kova taustatuki. Se tyyppi on niin PRO - kohtelias, mutta piinkova, ja hyppää aina puikkoihin, kun tarve vaatii. Ja mahdollistaa sen, että minä saan kaikessa rauhassa olla mukava ja näennäisen hyväuskoinen:)

   Kiitos Tuulanneli vielä arvokkaasta ja rehellisestä kommentistasi <3

   Poista
 6. Mukava lukea tällaistakin postausta, ja hyvä että puhut, jospa joku toinen hyötyisi ja oppisi kokemuksesta.
  En tiedä onko liian henkilökohtaista, mutta oletko nyt ihan täysipäiväinen yrittäjä eikä sinulla ole muuta päivätyötä enää?

  VastaaPoista
 7. Hei, ikävä kyllä ne vaaleanpunaiset silmälasit tippuvat aika nopeasti kun yrittäjäksi alkaa. Olen itse ollut yrittäjänä kohta parikymmentä vuotta ja nähnyt/ kokenut kaikenlaista. (Olen vielä nainen ja raksa-alalla - hui!) Tosiasia on, että kaikista ryhmistä joku yrittää vetää välistä - asiakkaista, toimittajista tai työntekijöistä - näin se vaan on. Nyt kun talous taas vetää, niin toimittajien laskut on aivan yöstä koko ajan, en itsekään tiedä johtuuko uudelleen alkaneesta "kiireestä" vai mistä. Kautta aikojen pahimmat ovat olleet kuljetusliikkeet, työvaatteiden myyjät sekä "ruuvikauppiaat". Itsekin väännän parhaillaan erään pankkiryhmän omistaman vakuutusyhtiön ja työterveystoimittajan kanssa - molempien laskuissa tuhansien eurojen virheet. Ja näissä ihmiset "vain töissä" eikä yrittäjiä.
  Tuntuu siltä, että mentaliteetti on "ei sen niin väliä ole" kun joku muu maksaa. Itse olen ollut jo parisen viikkoa samasta asiasta kuin "pe...seen ammuttu karhu" - niin paljon ärsyttää tuhlattu työaika. Että tsemppiä myös sinne! 😎😎
  Terv. Nina

  VastaaPoista
 8. Voi ei... näistä B2B-keisseistä voisi kirjoittaa vaikka kirjan! Se on niin yleistä, ettei se hämmästytä - mutta kyllä se ottaa päähän ja rankasti. Musta tuntuu, että osa "virheistä" johtuu siitä, ettei olla huolellisia - asenne on että "kyllä se asiakas sen sitten tarkastaa ja reklamoi". Ja se on niin turhaa ja väärin. Johan siinä menee hurjasti työaikaa (siis rahaa!!!) kummaltakin osapuolelta hukkaan.
  Sitten sitä ihmettelee, kun joku toimittaja toimiikin ihan oikein - siis laskut on oikein, toimitusajat pitävät, viesteihin vastataan täsmällisesti ja kaikki lupaukset pidetään! Sellasen kanssa tekeekin mielellään kauppaa! :)
  Tsemppiä sinulle!

  VastaaPoista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.