Miten kehittyä bloggaajana, tärkeimmät työkalut sekä hyödyllinen blogivinkki

1.10.2016
* Postaus on tehty yhteistyössä ASUS´n kanssa

Kun aloittelin bloggausta noin kuusi vuotta sitten, maailma näytti digisilmin katsottuna hiukan erilaiselta. Kaikkein edistyksellisimmät yritykset tekivät jo yhteistyötä suosituimpien bloggaajien kanssa ja muistelen, että ainakin Mungolifen Anna oli hurjassa nosteessa niin lukijoiden kuin digiedistyksellisimpien yritystenkin keskuudessa. Blogimaailma ei ollut ihan niin pirstaloitunut kuin se on nykyään. Kävijätilastojakin seurattiin (tai ainakin minä seurasin) lähinnä bloggerin oman laskurin kautta.

Vuosien varrella yritykset ovat löytäneet bloggaajat laajalla rintamalla tärkeänä osana heidän markkinointiaan ja bloggauksesta on sitä myöten tullut hyvinkin yrittäjämäistä toimintaa. Ihan niinkuin yritysten konsanaan, bloggaajankin täytyy menestyäkseen tuntea analytiikkamielessä niin oma blogi kuin sen lukijat ja tehdä niiden pohjalta kehityssuunnitelmia tulevaisuuden varalle. Mikään yritys ei pärjää ilman edellä mainittuja perusedellytyksiä.

Pääsin viime viikolla mukaan ASUSin järjestämään ensimmäiseen Next level of blogging with ASUS -workshopiin, jossa keskityttiin digiguru Aki Ovaskan johdolla siihen, miten blogia voi ja oikeastaan pitää kehittää, jos mielii vähänkään varteenotettavaksi yhteistyökumppaniksi yhtään kenellekään.

Workshopin avainsanoja oli oikeastaan kaksi: Google Analytics ja SEO eli hakukoneoptimointi. Ne on "blogi-yritystoiminnassa" ne tärkeimmät työkalut, joita pitää osata lukea ja jotka tulee ymmärtää. Näistä molemmista on muuten erittäin paljon superhyödyllistä tietoa ASUSin omassa blogissa (klik), joka kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa! Jo tutustumalla kyseisiin blogipostauksiin, olet monta askelta pidemmällä.

ASUS järjestää syksyn mittaan vielä kolme vastaavaa workshopia, joissa käydään läpi em. työkaluja ja muutoinkin keinoja kehittyä bloggaajana. Workshopeissa opitaan myös pienten, bloggausarkea suunnattomasti helpottavien niksien ja kikkojen avulla tehokkaammaksi koneenkäyttäjäksi. Workshopeihin voi hakea kuka tahansa bloggaaja täyttämällä Next level of blogging with ASUS –blogista löytyvän lomakkeen! Suosittelen lämpimästi jos kehittyminen bloggaajana vähääkään kiinnostaa.

Loppuun vielä Aki Ovaskan teesejä:

 • Bloggaajan pitää puskea itseään jatkuvasti mukavuusalueensa ulkopuolelle ja kehittyä niin valokuvaajana, sisällön tuottajana ja digitaalisen markkinoinnin osaajana.
 • Blogin tulee olla sekä bloggaajalle että mainostajalle tehokas ja kannattava kanava ja sen tähden analytiikkaa on tärkeää seurata Google Analyticsin avulla.
 • Analytiikka pitää oppia ymmärtämään niin, että siitä pystyy vetämään erilaisia johtopäätöksiä ja tekemään niiden pohjalta konkreettisia kehitystoimenpiteitä.
 • Sitten vaan uusia juttuja kokeilemaan ja niistä analytiikan avulla havainnoimaan, mikä toimii ja mikä ei. 

ASUS
^Kuvassa Aki Ovaska opastaa meitä bloggaajia kohden yritysmäisempää toimintaa. Ihan kuten missä tahansa järjestelmällisessä (yritys)toiminnassa, kannattaa jatkuvasti pitää yllä "to-do" -listaa. Mitä enemmän on pelkän oman muistin varassa asioita, sitä helpommin ne unohtuu.
ASUS
^OneDriveen tallennettu excel -pohjainen sisältökalenteri on loistava apuväline blogisisällön suunnitteluun. Se kannattaa päivittää vaikkapa viisi viikkoa eteenpäin, eikä näin tarvitse stressata sisällön suhteen sen enempää.
ASUS
^Sisällön suunnittelussa (ja toki muutenkin) yhteistyö vaikkapa toisten bloggaajien kanssa voisi olla aika hedelmällistä. Uskon, että jokainen kaipaa vähän "tuuletusta" oman bloginsa osalta ja yhdessä miettien se voisi olla aika antoisaa!
ASUS
^Jos ja kun yhteistyötaho kyselee blogin lukijamääristä, ainoa oikea lähde on Google Analytics ja siellä nimenomaan yksilöidyt kävijät. Lukijamäärät eivät käy ilmi esim. Bloggerin kävijätilastoista, eivätkä ne siis todellakaan kerro blogisi todellisesta kävijäliikenteestä.
ASUS

Yhteistyössä ASUS

4 kommenttia:

 1. Tuonne olisi ollut itsekkin mahtava päästä. Loistavaa, että tälläisiä workshoppeja järjestetää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Marina:) Tilaisuus oli todella mielenkiintoinen ja tarjosi ihan loistavia vinkkejä! Jos vaan suinkin olet Helsingissä workshoppien aikaan, kannattaa ilmoittautua mukaan.

   Ihanaa viikonlopun jatkoa ja nähdään taas:)

   Poista
 2. Todella hyvä vinkki, täytyypä hakea noihin workshopeihin :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos erittäin hyödyllisestä jutusta :)

  Tekisitkö myös jutun bloggareiden verotuksesta ja siitä, mitä kaikkea verotuksessa pitää ilmoittaa, kun saa monen tuhannen eurokin edestä vuosittain yrityksiltä lahjoja ja missä menee se rahasumman raja, josta ilmoitus pitää verottajalle tehdä? Paljonko veroprosentti näissä lahjoissa on ja saako jotain mennä ns. verotuksen ohi. Pitääkö olla toiminimi vai meneekö tämä ihan henkilökohtaisessa verotuksessa? Miten bloggari arvioi vuosittaisen lahjakertymänsä arvon (etukäteen)?
  Kiitoksin bloggausta harkitseva Nina

  VastaaPoista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.