Aamupala, välipala, iltapala ja vähän korkeista kolesteroliarvoista

18.5.2016

Olen monet kerrat kertonutkin teille jo, että olen ihan tavallisen kotiruoan kannattaja. Olen siitä onnekas, että meikäläiselle ei ole osunut kohdalle minkäänlaisia ruokarajoitteita eli voin syödä ruokapöydästä kaikkea, tarvittaessa vaikka sen pöydänkin, heh.

Aamupalaksi olen joutunut syömään syönyt lapsena aina puuroa, ainoastaan sen lisuke vaihteli. Milloin sen kanssa oli tajolla lakkoja, mustikoita, mansikoita tai vadelmia. Enkä muuten ollut koskaan pois koulusta flunssan tai muun vastaavan tähden! Ja erikoista kyllä, puuro maistui joka aamu yhtä hyvältä.

Nyt kun itsellä on omia lapsia, olen heidän kanssaan yrittänyt tehdä tehnyt ihan samoin aamupalan osalta. Tosin en niin menestyksekkäästi kuin oma äitini. Aika monta vuotta meni varsin hyvin, mutta viimeiset pari vuotta on tehnyt tytöillä tiukkaa. Puuro ei tahdo maistua ja aamupalapöytään on livahtanut salakavalasti kaikkea muuta. Enkä aina ole kovin ilahtunut tarjonnasta!

Murot ja myslit näyttävät kelpaavan tytöille mainiosti jugurtin tai pelkän maidon kanssa. Mutta kun suuressa osassa muroja ja myslejä ravintoarvot on ihan mitättömät, niin äiti ei sitä kyllä hyvällä katso. Katson nimittäin aina kuituarvon paketin kyljestä, koska tyttöjen perintötekijät sydänsairauksien osalta on niin surkeat. Korkeaa kolesterolia kun on tarjolla heille kummastakin sukuhaarasta ja itseasiassa vanhemmalla tyttärellä on jopa kolesterolilääkitys. Ollut jo muutaman vuoden, vaikka ikää on mittarissa vasta 16 vee. Eikä hän ole saanut sitä ravinnolla ja liikunnalla kuriin, koska se on familiaarista laadultaan.

Sain jokin aika sitten maisteltavakseni helmikuussa kauppoihin saapunutta Finax Urkraft mysliä ja granolaa. Kiinnostuin niistä, koska kuitupitoisuus oli sen verran korkea (15-16 gr/100gr) ja jos ne kelpaavat tytöille aamupalapöytään, tulen käyttämään niitä myös jatkossa. Kuituprosentti kun päihittää perusmyslit ja murot mennen tullen ja juuri sellaisia elementtejä me tarvitsemme välipalapöytään.

Niinhän siinä kävi, että nämä mysli- ja granolapussit ovat löytäneet tiensä meidän aamupalapöytään, yhdessä pakasteesta sulatettujen marjojen kera. Ja kaikkein tärkeintä, että suurimpien kolesterolihaasteiden kanssa painiskeleva 16 vee syö niitä päivittäin monessakin yhteydessä - välillä niin aamupalana, välipalana kuin iltapalanakin maustamattoman jugurtin kera. Itse tykkään lorauttaa joukkoon vielä vaahterasiirappia ja lopputulos on melkeinpä syntisen hyvää!

Kiinnitättekö te kuituarvoihin yhtä paljon huomiota vai ratkaiseeko vain maku?

Alla vielä vähän taustatietoa Finax Urkraft -mysleistä ja granoloista:

"Helmikuussa kauppoihin saapunut Finax Urkraft koostuu kuudesta eri makuvaihtoehdosta, jotka kaikki sisältävät runsaasti ravintokuituja, kivennäisaineita ja useita B-vitamiineja. Urkraft saa inspiraationsa puhtaista luonnon raaka-aineista. Käytetyt viljakasvit ovat käsittelemättömiä, jolloin ne säilyttävät alkuperäiset ominaisuutensa. Speltti, hirssi, hamppu, mantelit, chia- ja pellavansiemenet muodostavat kuiturikkaan myslin, jota maustavat yllättävät terveyspommit, kuten punajuuri, palsternakka, karhunvatukka, inkivääri ja kesäkurpitsa. Muinaisten viljalajikkeiden käyttäminen kehittää maaperän monimuotoisuutta ja tukee kestävää kehitystä. Tuotteissa on vain vähän tyydyttyneitä rasvoja ja runsaasti kivennäisaineita, kuten fosforia, rautaa, sinkkiä ja magnesiumia. Finax Urkraft on myös Sydänmerkki -tuote."

P5110657Tiedättekö muuten mikä on myslin ja granolan ero? No, periaatteessa ne on samaa tavaraa, mutta granola on vaan myslia rapeampaa. Ja se ominaisuus syntyy paahtamalla.
Näyttökuva 2016-05-18 kello 10.12.10

P5110671

P5180852
Finaxin Urkraft myslin kuitupitoisuus on ilahduttava eli 15 gr/100gr, kun taas alla kuvassa näkyvä "random" myslipaketti kaapissa: kuitua vain 6,5gr. Mainittakoon, että päivän kuitutarve on noin 25-35 gr.

P5180849

8 kommenttia:

 1. Iso kiitos tästä postauksesta, joka osui meidän perheen ikuisuusaiheeseen: murojen ja myslien kuitu- ja sokeripitoisuudet. Sydän- ja verisuonisairauksien peikko vaanii meidän perhettäkin, mistä syystä tutkin murojen ja myslien sokeri-, suola- ja kuitupitoisuuksia tosi tarkkaan. En olisi noita uutuusmyslejä hoksannut tarkistaa, sillä melkein lähtökohtaisesti jo ajattelen, että kaikissa mysleissä on paljon lisättyä sokeria ja kuitupitoisuuskin on usein melko pieni. Tämä oli siis tosi kiva vinkki. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Marjo, että sait hyvän vinkin:) En saanut juttuun jakelukanavia, mutta toivottavasti löytyy jo ainakin hyvin varustetuista ruoka- ja luontaistuotekaupoista!

   Poista
 2. En ymmärrä, olen koko elämäni syönyt suklaata päivittäin, tosin en enää vuoteen, niin kolesteroliarvot vuosi sitten, 4,7. Eli voisin syödä suklaata vaikka kuinka, jos en niin mahottomasti pullistuisi.

  Ihanilta tuotteilta nuo vaikuttaa.

  Aurinkoa viikonloppuun <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatteleppa, mite sun kolesteroliarvot olisi ilman suklaata:) No mutta, elämässä pitää olla niitäkin asioita, jotka tuottaa nautintoa! Suklaa ei ole ollenkaan huono juttu, vaikka siinä onkin aika tylsät haittavaikutuksensa..

   Poista
 3. Minäkin pidän kuitupitoisuutta tärkeänä ja sen lisäksi tarkistan aina sokerin määrän. Tuossa myslissä sitä ei näytä olevan paljon. Täytyypä kokeilla jos kelpaisi meidänkin nuorisolle!

  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Heidi! Kannattaa tosiaan kokeilla ja makujakin on monia. Minusta nämä ei ole mitenkään ihan älykalliita edes, koska itse olen valmis maksamaan vähän ekstraa siitä, että erityisesti kuitupitoisuus on kohdillaan. Meillä kun tosiaan on aika huonot perintötekijät..

   Poista
 4. Hei, hyvä postaus ja blogi aikuiselle naiselle <3
  Kauran kolesterolia alentava vaikutus perustuu kaurakuidun sisältämään beetaglukaaniin. Markkinoille on tullut myös Betavivo- murot, joiden kuitupitoisuus on 26,4g /100g. Tuotetta saa nykyisin myös 23 g annospusseissa. Kuitu auttaa tasaamaan sekä rasva- että sokeriaineenvaihduntaa, joten kiva kun markkinoille tulee uusia tuotteita!
  Itselläni on myös kova riski sydän-ja verisuonisairauksiin, mutta kovia rasvoja karsimalla ja suosimalla pehmeitä kasvirasvoja sekä kuitua, arvot ovat pysyneet kurissa.
  -Virpi-

  VastaaPoista
 5. Oletko huomannut kaupasta tällasiä. Kuitua 20,7g/100g
  http://uploads.webflow.com/55ff9429414c5ed1033d6ad3/562a1c297e1c0db52e0b5494_talkmuru_trans_2.png

  VastaaPoista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.