Muotisalongin Tuijan testamenttaama klassikkopostaus: Jakkupuku ja housupuku työssä

20.9.2015

Sunnuntaitervehdys ystävät. Käsi ylös, joka muistaa ihanaisen, supernaisellisen Tuijan, joka piti pitkään Muotisalonki -nimistä blogia? Täällä ainakin nousee käsi. Tapasimmekin itseasiassa Tuijan kanssa parikin kertaa matkanvarrella. Noin viisi vuotta sitten, kun perustin oman blogini, meitä oli vain me muutamat "aikuisbloggaajat" eli minä, Tuija, Preferita ja Marjukka ja tottahan me olimme nopeasti tuttuja keskenämme. 

No, Tuija ei ole bloggaillut enää aikoihin.. Uusia postauksia ei ole vaan ilmestynyt, vaikka hänen blogistaan virtaakin päivittäin lukijoita tänne minun blogiin. Tuijalla on nimittäin muutama varsinainen klassikkopostaus, joita hän on nyt testamenttaamassa eteenpäin sopiviksi katsomiinsa blogeihin, ennenkuin sulkee bloginsa kokonaan. Niitä postauksia käydään lukemassa niin paljon ja usein, että niitä ei liene syytä heittää bittiavaruuteen, vaikka blogi nyt lopullisesti sulkeekin virtuaaliovensa.

Jos haluatte lähettää Tuijalle terveiset, niin tehkää se ihmeessä:) Uskon, että terveiset menevät perille! Tässä tämä postaus jokatapauksessa on, ihan semmoisenaan siirrettynä tänne minun blogiini. Kuvien laatu on valitettavan heikkoa, koska siirsin ne Tuijan blogista välivaraston kautta tänne. Kaikki siirtämiset kun tahtoo syödä kuvien laatua luvattoman paljon..

Mukavia hetkiä ja Tuijalle terveiset minultakin! Hän todellakin tietää, mistä puhuu, kun puhuu näistä työpukeutumisen kirjoitetuista ja kirjoittamattomista "laeista", believe me! 


JAKKUPUKU JA HOUSUPUKU TYÖSSÄ

Tähän tekstiin on kerätty vinkkejä housu- tai jakkupuvun käytöstä työssä. Kannattaa uskaltaa laittaa puku päälle töihin, jos yhtään tuntuu, että työnkuvan mukaan ehkä pitäisi. Ylipukeutuminen ei ole sellainen virhe, josta ura kärsii, mutta alipukeutuminen voi joskus olla. Yksinkertaisen huomaamaton jakku- tai housupuku ei edes näytä ylipukeutumiselta, vaan asialliselta. 


Tanja

Kuva-asut ovat Tanjan vaatekaapista, hän on käyttänyt näitä asuja talvella työssään ostopäällikkönä. Kuvien asut ovat  ollet monta jo vuotta käytössä työssä.

Uskottava ja asiallinen perustyyliTämä perustyyli on 'varman päälle' oikea työhön kuin työhön, ja helppo jos ei halua käyttää aikaansa pukeutumiseen. • Jakkupuku, paita ja avokkaat
 • Housupuku, paita, kengät (rennommin loaferit tai jäykemmin avokkaat)

Yleensä kauluksellinen jakku on T-paidan kanssa hyvä, kauluksettomaan jakkuun sopii paitapusero. Talvella, kuten nyt pakkasilla, poolopusero käy jakun alle. Korkealle napitetut jakut joiden alla ei tarvita puseroa, ovat käytännöllisiä kiirearjessa.Kaikki talvisaappaat eivät istu hameenhelmaan, mutta varma valinta talvella on klassinen talvisaapas, joka käy lyhyenkin hameen pariksi. Musta kenkä sopii kaikenvärisiin pukuihin. Käytä puvun kanssa mieluiten aitonahkaista kenkää. Työpaikalla voi olla yksi klassinen musta avokaspari, ne voi vaihtaa jalkaan minkä asun kanssa vain.


Pitkä (ylipolven) hame ja housut ovat parhaimmillaan kohtuullisen korkean koron kera, matalakin käy, jos se sopii paremmin sinulle. Koron ei tulisi olla huomiotaherättävän korkea. Maksimikorkeudeksi voisi ajatella korkoa, jossa sekä osaa että jaksaa kävellä kokonaisen päivän ilman että jalat väsyvät, eikä kävely tai kopisteluääni aiheuta huomiota.   
 
Musta, harmaa, ruskea ja tummansininen sekä kesällä khakinvihreä, vihreä, beige ja vaalea harmaa ovat maltillisia värejä työssä. Värejä voi käyttää oman uskalluksen mukaan. Rohkein valinta lienee kirkas kokopunainen jakkuasu.

Koruja on vähän mutta ne ovat aitoja, tai ainakin sen näköisiä, ja laukkumalli on klassinen.

Perustyyliä voi kehittää


Sille joka pitää pukeumisesta, riittää  vaihtelua. Työpuvun ei tietenkään tarvitse olla tylsä. Virkamiesasua voi piristää värillisillä puseroilla, koruilla, vöillä, liinoilla ja kengillä. Melkein kaikki on työpukeutumisessa sallittua naiselle, muistaa vain  huolellisuuden, siisteyden ja  hyvät tavat: kohteliaisuussäännöt ja kunnioituksen muita työtä tekeviä ja heidän erilaisia elämänarvojaan kohtaan.


Korut
Huomasitko, että yllä lukee "koruja on". Korut ovat oleellinen osa jakku- ja housuasua. Työpuku asustetaan vähintään pienin aidoin (tai aidoilta näyttävin) korvanapein, ohut ketjukin on hyvä olla kaulassa.
Huolellisesti, korut ovat joko hopean- tai kullansävyisiä, mutta osaaja voi yhdistellä. Todelliset koruosaajat voivat mennä koruasustuksessaan pitkälle, ja käyttää voi myös  ei-aitoja koruja. Ei-aidonkin korun tulee näyttää laadukkaalta ja kokonaisuuteen ajatellun sopivalta.

Korustaminen ei ole vaikea asia,eikä kallis. Pieniä nappikorviksia ja ketjuja saa mistä kaupasta vaan. Edulliset pikkukorut näyttävät erehdyttävästi aidoilta, ne vain eivät kestä kauaa. Älä käytä niitä enää työssä, kun niiden kiilto on haalistunut.

Jos et voi käyttää koruja, pyri tuomaan naiseutesi esille toisin. Pyri valitsemaan  puku, jossa on jotain naisellista yksityiskohtaa. Onko rintakoru mahdollinen, sopisiko pukuun naisellinen huivi?

Näin et anna huolimatonta vaikutelmaa

Jos ulkoasu on huolimaton, voi olla vaikeaa saada läpi viestiä  "minä olen erittäin huolellinen, tarkka ja luotettava ihminen työssäni".

Businesspukeutumisessa siisteys, huolellisuus ja kohteliaisuus ovat etusijalla, vasta sen jälkeen tulevat laatu, tyyli ja vihoviimeiseksi vasta muoti.  Siisteys tarkoittaa muiden huomioimista, huomaa että pienikin epäsiisteys, vaikkapa vain likaiset kengät, voivat aiheuttaa todella siistille henkilölle vastenmielisyyden tunteen.

Kiinnitä huomio näihin

 • Hameen tai jakun halkio ei  harita. Jos harittaa, ei kai vaate ole liian pieni? Väärin pesty? Älä käytä.
 • Jos halkio on ommeltu kiinni loppupäästään,se on tarkoitus purkaa ennen päällelaittoa. 
 • Älä käytä liian pientä tai liian suurta pukua.
 • Jos hameessa ei ole alusvuorta, pue alushame alle, muuten hame istuu huonosti.
 • Kiinnitä huomio siihen että lahkeen pituus on oikea suhteessa housun malliin. Erityisen paha on lattiaa viiltävä lahje (joka likaantuu) tai selvästi liian lyhyt.
 • Älä käytä taskuja (koska puvun ryhti häviää). Älä ratko niitä auki, jos ovat kiinniommellut, niin ei tule kiusausta.
 • Kiiltävä materiaali ei yleensä kuulu töihin, tästä on poikkeuksia. Jos et ole tyylitaituri, vältä.
 • Silitys, puhtaus ja ratkenneiden virheiden, nappien ompelu...eihän näitä tarvitse edes mainita?
 • Jos et ole tyyliosaaja, valitse liituraitapukuun yksivärinen pusero. Ja kuviopaitaan taas valitse yksivärinen jakku. Sama henkilö  välttää käyttämästä eriparisia puvun osia yhdessä,
 • Vältä käyttämästä liian nuhjaantuneita vaatteita. Jos on pakko, yritä peittää asia esim. huomion kiinnittävällä huivilla tms. Kiinnitä erityinen huomio muuhun siisteyteesi (mm. tukka, kengät) ja käytä nukanpoistajaa.
 • Kengät ovat hoidetut ja korkolappu ei ole loppuunkulunut. Lue kenkien hoito-ohjeita tästä. 
 • Älä käytä samaa asua kahta päivää peräkkäin jos tapaat samoja ihmisiä peräkkäisinä päivinä. Vähintään pusero pitää vaihtua, mutta mieluummin koko asu.


Musta jakku. housut ja hame ovat vaatekaapin runko. Mustia jakkuja voi omistaa  hieman poikkeavina enemmän kuin yhden.


Istuvuus 
Istuvuus on jakkupuvun tärkein ominaisuus, ei muoti eikä puvun yksityiskohdat. Ensimmäinen edellytys istuvuudelle on, että puku on oikeankokoinen. Istuva puku löytyy vain sovittamalla, älä tilaa työpukua postimyynnistä.

Hyvin istuva puku tuo esille, ja jopa loihtii tyhjästä, naiselliset vartalomuodot. Hyvä jakku harhauttaa siluetin melkein kelle tahansa. Eri vartalotyypeille sopii erilainen jakku, on hyvä tuntea omansa. Omansa löytää sovittamalla ja lukemalla. Mene ammattiliikkeeseen ostoksille, jos et osaa itse arvioida puvun istuvuutta.

Plussana, istuvassa puvussa viihtyy! Kun puku on sopiva,  huomaa että työssä uskaltaa esiintyä ja toimia, eikä koskaan tule epämukavaa oloa omasta ulkoasusta.

Nuori nainenNuorelle naiselle suosittelen nk. trendipukua, niitä saa edullista muotia myyvistä liikkeistä, kuten HM, Mango, Zara tai Seppälä. Trendipuvussa on pussihihaa, koristetta, ylikapeaa tai ylileveää lahjetta  tms, mikä milloinkin on muodikasta. Nuorella naisella muoti saa mennä puvun laadun edelle (mutta muoti ei  mene siisteyden edelle).

Nuoruutta ei voi, eikä edes kannata yrittää peittää. Nuori nainen asiallisessa puvussa, joka on kantajan iän mukaisesti muodikas ja trendikäs, on pirteä näky työelämässä.

Eripari -pukuosien yhdistelmistä, nyrkkisääntöjä
 • Lyhyt jakku sopii housuun, pitkään hameeseen ja leveään hameeseen. 
 • Lyhyt jakku sopii pienelle naiselle, mutta isolla naisella yhdistelmä lyhyt jakku + lyhyt hame voi antaa tynnyri keppien päällä  -vaikutelman
 • Pitkä jakku sopii kapeaan hameeseen, kotelomekkoon ja kapealahkeiseen housuun (tai hiihtohousuun) 
 • Pitkä jakku housun tai leveän hameen kanssa voi näyttää liian raskaalta.
Riskitöntä on olla tekemättä yhdistelmiä ja käyttää kokoasua. Seuraavaksi helpointa on yhdistää musta osa muun väriseen. Musta sopii joka väriin, mutta ole silti tarkka yhdistelmissä musta-tummanruskea ja musta-tummansininen. Ne voivat antaa tunkkaisen vaikutelman, kuin päälle olisi laitettu 'mitä sattuu'. 

Riskialtteinta on yhdistää kahta tai useampaa väriä, kun joukossa ei ole mustaa, harmaata tai valkoista.

Kuva: harmaa housupuvun takki sopii mustaan housuun ja mustaan puseroon. Kuvittele kuvaan pieni muutos: valitse harmaalle jakulle uusi väri. Minkä värinen jakku sopisi sinulle? Ja näitä muutoksia voi jatkaa loputtomiin.

Esisovita asukokonaisuus, aamukiireessä keksitty uusi yhdistelmä ei ehkä toimi. Sunnuntai-iltana, tai edellisenä, asut voi suunnitella kerralla valmiiksi seuraavan viikon kaikkia päiviä varten. Mieti asu tapaamisten ja tilaisuuden mukaan sopivaksi.

Tyyliosaajat voivat taas yhdistellä vapaasti miten vaan ja mitä vaan, mm. nahkaa he käyttävät paljon.

Villapuku

Tämä jakkupuku on hyvä esimerkki siitä mikä on laatupuku. Puvussa on hyvä leikkaus, se tuo siluetin hienovaraisesti esiin.


Tähän asuun pukeutuminen on vaivatonta ja nopeaa. Sitä ei ole pakko asustaa, sillä kauluksessa on jo ripaus naisellisuutta. Puvun alle sopii mikä tahansa pusero, kaulakoruakaan jakku ei tarvitse, jos on kiire.


Kangas on uuden veroista, siinä ei ole tahroja  ja kangas on aina ollut sileää, tätä pukua ei koskaan silitetä.

Tämä on talvipuku, joka menee alkusyksystä kevääseen. Kesäpuvuksi, pakkoraossa, puku muuntuu kesäpuserolla, jakku avoinna, hihat kääräisten,  vaaleiden sukkisten ja kenkien kera.

Koska laatupuku maksaa, kannattaa valita ajaton malli ja väri, niin monivuotinen käyttö on mahdollista.

Puku on 15 vuotta vanha ja sitä on käytetty paljon. Usko pois, aito villakangaspuku kestää ikuisuuden.

Puvun valmistajaa, saksalaista Cartoon -merkkiä, ei taida enää olla olemassa?

Puku vaihtuu vuodenajan mukaan

Miesten businessetikettiin kuuluu tumma talvipuku ja kesällä vaalea kesäpuku, samoin naisen. Kesällä, tai vielä paremmin, jo keväällä, puvun materiaali ja väri on eri kuin talvella. Esim. villa on talvi- ja pellava on kesämateriaali. Vältä pukeutumasta kesäaikana talvimateriaalista valmistettuun pukuun, mustaan tai liian tummaan väriin, jos se antaa talvisen vaikutelman. Jos  ainoa pukusi on tumma, lisää asuun erittäin kesäinen  paita ja kääri jakun hihat kevyemmän vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Pellavapuvut ja muut erittäin kesäiset puvut (kuten caprihousupuvut) ovat tumminakin kesätyöpukuja. 
Kuumina kesäpäivinä naisellekin sallitaan kevyempi vaatetus, mutta varo liian lyhyttä hametta,avonaista kaula-aukkoa ja paljaita varpaita.  

Se että paljaat varpaat näkyvät, ei ole businessetiketin mukaista. Jalassa kuuluisi olla (kesällä erittäin ohuet) nailonit. Mutta jos kengät ja asu ovat todella ok ja varpaat edustuskunnossa, tässäkin voi (ehkä) helteellä venyä. 

Itse kuljin jakkuhameessa kesällä ilman sukkahousuja, vaikka tiesin rikkovani businessetikettiä. Koska ihan välttämättä halusin kulkea ilman sukkia, oli minulla vastavuoroisesti varpaat piilossa. "Instant tan/sukkahousulook" voiteet, jotka muuttavat jalan sävyn heti, tasaiseksi ja 'sukkahousumaiseksi', ovat käytössä silloin jos nailon puuttuu.

Lyhythihaisia jakku- ja housupukuja myydään harmittavan vähän, vaikka ne ovat erinomaisia kesätyöasuja. Vaihda joskus asialliseen leninkiin, kuten kotelomekkoon. Talvellakin leninki on hyvä, mutta erityisesti kesällä se on oiva työvaate. Vältä työssä liian rentoa kukkamekkoa. Katso täältä mitä kaikkea työleninki voi olla.

Työpuvussa kiellettyä

 • Nainen ei käytä kravattia työssä eikä työpaikan edustustilaisuuksissa. Naisen ei pidä näyttää mieheltä, ja siksi mm. koruja pitäisi olla.
 • Jossain mitassa hame on liian lyhyt ja kaula-aukko avonainen. Tänä päivänä on vaikea sanoa missä, mutta  ei kannata ottaa ylilyönnin riskiä. Lyhyt hame, joka loppuu polven yläpuolelle on vielä oikein hyvä työmitta. Käytä lyhyen hameen kanssa matalaa kenkää. Niin kauan kuin rintavako ei näy, olet varmasti varmalla linjalla.
 • Alusvaatteet eivät saa näkyä. Joissakin kesäpuseroissa tämä on hankala asia, näkyvyys ei ainakaan saa olla itsetarkoitus. Käytä aluspaitaa tai jätä pusero vapaa-aikaan, jos olet hiemankin epävarma asiassa.

Farkut  
Riippuu työroolista käykö farkku. Jos asia edes arvelluttaa, silloin en pukisi farkkuja työhön.
Asiallinen farkkutyyli työssä sisältää seuraavaa:

 • Farkut ovat tummat ja erittäin siistit.
 • Farkkuihin yhdistetään jakku. Kokeile myös liituraitajakkua.
 • Jakun alle on puettu paitapusero, valkoinen on aina raikas valinta.
 • T-paita antaa yhden asteen rennomman vaikutelman kuin paitapusero.
 • Aitonahkainen kenkä on loafer, avokas tai saapas. Älä laita lenkkaria tms vapaa-ajan kenkää farkun kanssa työhön.
 • Lue vielä uudestaan kappale 'älä anna huolimatonta vaikutelmaa'
Rentous kuulostaa hyvältä, mutta työroolissa uskottavuus tulee ensin. Uskottava ihminen voi olla jo rentokin. Mutta rentoja, ei-uskottavia ihmisiä näkee liikaa.Työvaatteiden huoltoa Hyvä puku on erittäin pitkäikäinen, ja voit itse vaikuttaa asun kestoon ja ulkonäköön huoltamalla sitä oikein.


Vaihda työpuku pois heti kotiiin tullessa, tuuleta sitä ulkona yön yli usein. Älä turhaan pese, pyyhi puhtaalla kostealla rätillä tahrat pois. Puku ei ole sama asia kuin paita tai muut vaatteet. Yleisin virhe on pestä pukua  turhaan. Älä pese vain jos tuntuu että pitäisi, koska edellistä on aikaa, mutta puvussa et silti näe etkä haista vikaa.Käytä vain silmiäsi ja nenääsi arviossa.

Harvoin tehtävä pesu kannattaa mieluiten hoitaa pesulassa.Vaikka se maksaa, jos puku on kallis ja ajaton, saat sille lisäkäyttövuosia kun käytät ammattipesulaa. Jos asussa lukee 'vain kuivapesu' se tarkoittaa, että pilaat sen kotipesulla.

Kallista laatupukua tai villapukua ei saa pestä kotona. Laatupuvulle pesula kerran vuodessa on riittävä, harvemminkin, jos et käytä asua usein. Talvipuku kannattaa pesettää juuri ennen kuin se menee kesäksi kaappiin, saat vieläpä suojaavan pukupussin kesän ajaksi.

OstoksillaKaikkailla myydään housu- ja jakkupukuja. Paras valikoima on  Stockmannilla. Kotimaisuutta kannattaa, kun hankkii hyviä suomalaisia businessvaatteita, kuten  Andiata, Rils tai Marimekko.Keskihintaisia pukumerkkejä on paljon,esim.  Esprit tai Avenue (mm.. Haloselta). Jos rahasi riittävät vain halpaliikkeen pukuun, varaudu kovaan jalkatyöhön. Halvalla voi löytää, jos etsii ajan kanssa, hyviä työasuja. Älä tyydy mihin vaan. Halpaliikkeissä käydessään kannattaa pitää silmät auki, niissä voi vahingossa osua upea puku kohdalle. Helsingissä kannattaa  etsiä  esim. Mangosta (mutta ikävää, oikeaa kokoa ei aina löydy isolle naiselle)

Kalliit puvut kannattaa hakea merkkivalmistajien omista kaupoista, niin saat asiantuntija-avun kaupan päälle. 

Naisellisia ja yksilöllisiä työvaatteita voi etsiä pienistä liikkeistä, jotka usein maahantuovat itse vaatteita  (Helsingissä Muotikuu, Francoise, Kriss, sekä Korkeavuorenkadun ja Fredan pikkuliikkeet). Nämä liikkeet vaativat taas jalkatyötä, sillä niiden vaatevalikoima on pääosin muuta kuin työjakkupukua.

Tukholmassa suosittelen tavarataloja, lue niistä tästä.

Jos arkesi on kiireistä, osta moniosainen puku tai kerralla kaksi pukua. Jos malli sopii sinulle loistavasti, kukaan ei kiellä ostamasta pukua vaikka kahdessa eri värissä. Jos ostaa saman puvun harmaana ja mustana, osia voi myös yhdistää.

Ostoksilla, tarkista sovituskopissa nämä asiat

 • että kangas ei rypisty. Myös rypistyvä kangas on ok,  vaatii vain että silität sen joka aamu! Vaikka ryppyisyys onkin pellavan hyväksytty ominaisuus, suosittelen, että myös pellavapuku silitetään ennen päällelaittoa.
 • että  puku ei näytä halvalta, edes vaikka olisikin sellainen. Katso ompeleet ja saumat, että ne eivät vedä. Jos vain nappi paljastaa hinnan, vaihda tai poista halvan näköiset napit 
 • istuvuus

Kuva: Leveähelmainen hame tuo vaihtelua. Kuva puku on nätti työasu, mutta hankala, koska se vaatii silityksen joka aamu. Se on kuvassakin ryppyinen edellisen käytön jälkiltä.

Leveä hame sopii lyhyen, tiukkalinjaisen jakun alaosaksi.


Kuva: Hame on  vanha ja (yllätys?) HM:sta. Tarkalle tyylisilmälle  asia ei ole yllätys, hameen helma laskeutuu epätasaisesti. 

Menetttelee, mutta tätä ei  kannata laittaa päälle tärkeimpiin työtilaisuuksiin. Mistä saa neuvoja ja ohjeita työpukeutumisetiketistä 


En ole koskaan löytänyt yhtä, täydellistä ohjetta työpukeutumiseen. Siellä täällä aihetta sivutaan yksittäisten neuvojen kera. 
Parhaat vinkit löytyvät "naisen pukeutumisopas" -kirjoista, mutta nekin keskittyvät muuhun kuin liike-elämän työpukuihin.

Ikäväksi myyjien mainetta laskee huonot myyjät, jotka yhä tänäänkin sanovat 'kyllä pukee rouvaa hienosti' vaikka 
sivustaseuraavana näkee ihan selvästi että asu on liian pieni. Mutta hyvien liikkeiden myyjät ovat osaavia. 
Uskalla mennä sisään  hienoonkin asiantuntijaliikkeeseen ja kysyä heiltä neuvoa.

Naistenlehtien "parhaat businessvaatteet" jutut ovat joskus pettymyksiä.  Malli istuu kuvassa jalat harallaan 
vaatteissa, joita businessihminen ei  koskaan voi laittaa töihin, paljettitoppi päällään, grace kelly -liina hiuksissaan, 
superkorkkarit jaloissaan (huh, ei töihin!) ja superspuna huulillaan.Paras tapa nähdä hyviä työasuja ovat Stockmannin kanta-asiakasposti ja merkkivalmistajien mainokset sekä nettisivut. 
Oikean elämän mallia saa businesslehtien jutuissa (Kauppalehti Optio jne) kuvattujen liikenaisten asuista. 
Jos et muuten lue näitä, ota lehti selattavaksi kun se tulee vastaasi lääkärin odotushuoneessa tai kahvilassa.

Työpukeutuminen ei ole vain henkilökohtainen asia


Etiketti vaihtelee työroolin mukaan. Mitä korkeammassa asemassa nainen on, sitä tiukemmaksi menee 
pukeutumisetiketti. Jos tähtää ylöspäin, tai muutenkin, voi pukeutua astetta paremmin kuin työnkuvan mukaan pitäisi.

Tähän kirjoittamani vinkit perustuvat omiin kokemuksiini esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Tiedän omasta 
kokemuksesta, että jokaisen vinkkini noudattaminen on mahdotonta, itseään kohtaan voi olla tiukka, mutta 
anteeksiantava. Työssä ollaan kuitenkin työtä tekemässä, vaatteet eivät siellä ole pääasia. 
Maailmakin muuttuu, minusta vaikuttaa, että työpukeutuminen muuttuu vuosi vuodelta vapaammaksi.

Silti työhön ei ole kannata pukea päälle mitä vaan, sillä työpukeutuminen ei ole yksin henkilökohtainen asia. 
Työssä edustaa myös yritystään, työyhteisöä ja sen arvoja. Eräs tunnettu mies, kuuluisa rockari, käyttää 
finanssialan työtehtävässään pukua, ei nahkatakkia eikä mustia pilllifarkkuja.Terveiset ammattimyyjältäSaat parhaat ammattimyyjät löytyvät merkkivalmistajien omista myymälöistä tai Stockmannilta. 
Yksi naisten businesspukuihin erikoistunut myymälä on Andiata Store Aleksanterinkadulla.

"Kiinnitä huomiota istuvuuteen, hihojen ja varsinkin lahkeiden pituuteen. Suomalainen nainen käyttää liian lyhyitä 
lahkeita!  0,5 - 1cm maasta on oikea pituus. Hihat ranteen luusta +1,5 cm. Villakangas on paras laatu, se ei rypisty."Sirkka Sandrén, 

Andiata Store, Aleksanterinkatu 40-42, Helsinki 


Blogivinkit

Nuoret uranaiset voivat saada kivoja vinkkejä TätitytöltäMonivuotisella kokemuksellaan, Business Woman näyttää blogissaan uskaltamisen mallia. Business Womanin työvaatteet paitsi edustavat oikeaa työpukeutumisetikettiä myös osoittavat varmaa tyylitajua ja mielikuvitusta. Voit selata erilaisia työelämään sopivia asukokonaisuuksiatässä blogin  'Business Look' -osiossa.

Toivottavasti sait vinkkejä miten pukeutua oikein ilman että pukeutuminen vie kohtuuttomasti aikaa ruuhkavuosia elävän naisen arjesta (siis huoltovapaat laatupuvut, jotka eivät vaadi edes asustamista ja kestävät klassikkokengät).

Voit olla jostain asiasta toista mieltä kuin minä, ja voit olla oikeassa. Jos joku kysymys askarruttaa, kerro mielipiteesi tai kysy, minulla on taustaperusteluja kirjoittamiini asioihin.

7 kommenttia:

 1. Kyllä vaan muistan Tuijan, ihana värikäs tyyppi! Ja olen usein miettinyt, onko hän I love me-messujen bannerissa vai joku saman näköinen nainen? Myös jossain Apteekki-lehdessä kuvitrelin nähneeni Tuijan! :) Eli terkkujaaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kyllä on Tuija. Sama banneri oli jo viime vuonna ja mä varmistin Tuijalta joskus tuon samaisen, että onko hän hän ;)

   Ihana Tuija kun teki näitä testamentteja ;)

   Poista
  2. Moikka Katja ja Maiju:) Joo tosiaan, I Love Me -messujen bannereissa Tuija on tosiaan pyörinyt jo pari vuotta! Apteekki -lehdessäkin hän on poseerannut, vaikka itse en sitä olekaan nähnyt. Kyllä minä Tuijan tunnistan, on sen verran kaunis nainen!! Maijukin taisi saada oman testamenttinsa Tuijalta eli saman Muotisalongin kp:n osakkaita siis ollaan, heh:)

   Poista
  3. Hei jee, en sitten ollutkaan ihan hakoteillä sitä Apteekki-lehteäkin katsellessa. :D Ja viime vuonna tosiaan huomasin jo I love me-bannerin.

   Poista
 2. Tuija blogia luin säännöllisesti heti kun sen löysin. Kiva kun on aikuisia bloggareita on tullut lisää.

  VastaaPoista
 3. Tämä business pukeutumisen opas tuli kuin tilauksesta, KIITOS!

  VastaaPoista
 4. Kiitti, tämä työpukeutumisjuttu jää arkistooni, sille löytyy vielä käyttöä...

  VastaaPoista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.