Kodin hyödyllinen elektroniikka

29.7.2015

Koti, jossa nyt asumme, on toinen itserakentamamme, tai siis rakennuttama. Eihän me nyt itse tietenkään olla ominkäsin sitä rakennettu, oltu vaan suunnittelemassa ihan alusta lähtien. 

Se edellinen koti oli ensimmäinen projekti ja sen kanssa olimme tietysti ihan noviiseja. Meillä oli kiva, vehreä tontti ja tavoittelin sellaista kaupunkikartanoa ihan keskustan tuntumaan, veden äärelle. Suunnitteluvaiheessa sain päähäni (ehkä sisustuslehtien tarjoaman inspiraation sokaisemana), että haluan porealtaan meidän isohkoon kylppäriin, tuomaan sellaista "ylellistä kylpyläfiilistä". Näin itseni lillumassa siellä kylmänä syysiltana kylpyvaahdon keskellä, samppanjalasi kädessä nauttimassa elosta ja olosta, tunnelmavalojen loisteessa tietysti. Kuinkas muuten:) Edes tavallinen amme ei kelvannut, vaan siinä piti olla se moottoroitu systeemi, valoineen kaikkineen. Eipä tarvinnut kauaa asua, kun huomasimme (ja minä tietysti nolona jouduin tunnustamaan), että ihan hukkainvestointihan se oli. Toki, myyntivaiheessa sillä saattoi olla jotain lisäarvoa, mutta aktiivisessa käytössä se ei kyllä vuosien aikana ollut. Minä taisin kylpeä siinä kaksi kertaa. Vieraina olleet lapset siitä intoili, mutta muuten se oli kyllä lähes koskematta kaikki ne vuodet. Uudet omistajat saivat sen siis lähestulkoon uutena käyttöönsä ja toivotaan, että siitä olisi heille sitä iloa, mitä se ei meille koskaan tuottanut. Sitä rauhallista syysiltaa ei vaan jostain syystä koskaan tullut:)

Toinen hukkainvestointi oli keskuspölynimuriin yhdistetty rikkaimuri. Sen piti olla oiva lisäapu keittiössä, lattialle tippuneitten murusten kanssa, mutta pyh, ei ollut. Yhdenkäden sormissa taitaa olla ne kerrat, kun sitä käytettiin.. No, kotia kaupitellessa silläkin saattoi olla merkitystä, mene ja tiedä.

Tämä uusi koti, jossa olemme asuneet nyt hiukan yli vuoden, ei ollut varsinaisesti mikään käytännöllisyyden oppikirjasta opiskeltu taidonnäyte tai kokemuksen oppeihin nojaava luomistyö, oikeastaan kaikkea muuta. Luovuimme aika monesta käytännöllisyysaspektista tässä uudessa rakentamisprojektissa ihan vaan sijainnin nimissä. Jos lääniä olisi ollut yllinkyllin ympärillä, eikä tiukat kaavamääräykset olisi sanelleet jokaista yksityiskohtaa, ei meillä taatusti olisi tämmöistä kotia kuin nyt on. Eihän kukaan halua ehdoin tahdoin kotiinsa 56 rappusta, jotka kerää pölyäkin ihan mahdottomat määrät tai neljää kerrosta, jotka on sijoitettuna kuuteen tasoon.

No, on täällä joitakin todella onnistuneita ja käytännöllisiä elektronisia vehkeitä, joista ajattelin teille tässä postauksessa nyt kertoa ja esitellä.

Ensimmäinen todella onnistunut investointi on kameralla varustettu sähköinen ovilukko. Ovisummeri on siis ulko-oven vieressä ja siinä yhteydessä on myös pieni kamera sekä mikrofoni. Vastaanottimia (tai miksiköhän niitä vastakappaleita pitäisikään nimittää), on sisällä sitten kaksi kappaletta - toinen keittiötasolla ja toinen ihan ylimmässä kerroksessa. Jos ja kun ovikello soi (mitä tapahtuu tavallisena lauantaipäivänä vähintään se 20 kertaa), pystyy oven avaamaan siitä vastaanottimesta, katsomaan kamerasta kuka siellä oventakana oikein on ja tietysti myös juttelemaan hänen kanssaan. Ihan älyttömän kätevää! Kauhistuttaa ajatus, millaista olisikaan elämä ilman sitä! Meillä kuitenkin kavereita tulee ja menee ihan jatkuvalla syötöllä, eikä ravaus monet monet portaat alemmas vaan tunnu hyvältä ajatukselta. Ja juu, harvemmin siellä meikäläistä kysellään:)

Olisipa hauska muuten seurata ohikulkevien ihmisten reaktioita, jos alkaisi huudella mikrofoniin kaikkea hauskaa ohikulkeville.. No, ne on niitä mun sairaita "piilokamera" -suunnitelmia, joita kypsyttelen mielessäni constantly:)
Toinen investointi, jonka teimme jo keittiön suunnitteluvaiheessa, oli keittiökaapistoihin upotettava kahvikone. Me olemme todellakin hyvän kahvin ystäviä ja olemme käyttäneet ihan mahdottoman paljon rahaa kahviloihin, joista saa hyvää kahvia. Onkin todellista arjen luksusta saada tehdä omassa kodissa ihan sellaista kahvia, mitä tekee milloinkin mieli. Kone on meillä jokapäiväisessä käytössä, eikä muunlaiselle kahvinkeittimelle ole enää tarvetta. Myös maidonvaahdotin on helppo käyttää ja puhdistaa, mikä useissa pöytäkoneissa muodostuu esteeksi ihan jokapäiväiselle käytölle. Koneen puhtaanapidon täytyy olla helppoa, se on käytännöllisyyden ja käytön kannalta ehdoton edellytys. 

Ja kapselikahvit ei sitten ole meikäläisen juttu kyllä ollenkaan. Kapselikahvia ei valitettavasti voi verratakkaan tähän meidän masiinaan. Because I know what I´m talking about, believe me.

Konetta on siis helppo käyttää, vaikka kieltämättä, onhan se todella ärsyttävää ikävää, kun kesken pahimpien aamukiireiden kahvinhimon vallassa kone ilmoittaa, että "Vesisäiliö melkein tyhjä" ja heti kun saat sen täytettyä, tulee ilmoitus, että "Tyhjennä tippa-astia". Ja kun tippa-astia on kaadettu viemäriin ja kahvipurut tyhjennetty, saat ilmoituksen, että "Kahvipapusäiliö melkein tyhjä".. Hyvän kahvin nimissä ne on kuitenkin valmis nöyrin mielin kyllä tekemään, ihan vaikka hektisessä aamukiireessäkin!
Kertokaa hei tekin, mitä elämää helpottavaa tai arkea parantavaa elektroniikkaa teiltä löytyy? Tai sitten niitä huti-investointeja, niistäkin olisi kiva kuulla! Sana on vapaa:)

Seuraa blogiani:
Google+

Blogin etusivulle pääset tästä linkistä, klik.

22 kommenttia:

 1. Heh, hauska juttu! Rikkaimuri oli tyhmä investointi, sitä ei jaksa ladata, kun sitä ei halua pitää esillä. Ammeen halusin minäkin - miksiköhän?? Eipä tule kylvettyä kuin pari kolme kertaa vuodessa.

  Sen sijaan höyrypesuri on ollut mahtava hankinta, laattojen ja kylpyhuoneen höyrytyksessä saa siistiä jälkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä taisit Marjukka olla meistä se järkevämpi, kun jätit sen ammeen investoimatta:) Teit kyllä oikean ratkaisun silloin!!

   Höyrypesuria ylistää moni eli kyllä sellainen pitänee hankkia itselleenkin!

   Meidän rikkaimuri oli siis kiinni keittiökaapiston helmassa.. Voin vaan kuvitella, että jos sitä pitäisi vielä ladata, niin ei ikikuunapäivänä tulis käytettyä:)

   Mukavaa kesäiltaa Marjukka <3! Loman loppu tosiaan häämöttää meillä kummallakin, eli nautiskellaan vielä nämä viimeisetkin hetket mitä irti saadaan:)

   Poista
 2. Hauska pohdintahaaste. Tykkään talon sisältä ajastettavista/käynnistettävistä autonlämmityspistokkeista ja kaukosäätimellä toimivista aurinkomarkiiseista. Nämä siis isompia hankintoja. Marjukan mainitsema höyrypesuri saa minultakin ehdottomasti yläpeukkua. Ihmetyttää, että miten sitä ennen on saanut kaakelit ja saumat edes puhtaaksi? Niin ja pitää vielä mainita tuo alakertamme kura-allas. Siis "takaoven" kynnyksellä oleva ritilälattiakaivo, jonka päällä on helppo pesaista likaiset saappaat pihahommien jälkeen tai vaikkapa koira, jos sellainen olisi. Se siis saa yläpeukkua myös ja jos joku on taloa rakentamassa/suunnittelemassa niin suosittelen.
  Turhakkeiksi ovat jääneet tuo rikkaimuri (aina lataus loppu), voileipägrilli, leipäkone. Nyt kun oikein mietin niin ne on nämä keittiön jokajouluiset vempaimet, mitkä jää helposti turhakkeiksi. Onneksi ei mitään isompaa.
  Tuo teidän ovenavaussysteemi kuulostaa kätevältä ja varmasti tarpeen juuri monikerroksisessa talossa.
  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina loistavista vinkeistä! :) Toivottavasti näistä kokemuksen tuomista oivalluksista on tosiaan jollekin tietoa tarvitsevalle hyötyä! Ainakin itse olisin ollut ihan älyttömän kiitollinen kaikista kokemuksista ja vinkeistä, mitä rakentamiseen tai remontointiin liittyy, siis nimenomaan silloin, kun se on tai oli ajankohtaista.
   Ja kiva Tiina kun poikkesit:)

   Poista
 3. Myös meillä rikkaimuri ja poreamme on jääneet vähälle käytölle. Rikkaimurin ääni on niin kamala, että senkin takia sitä ei viitsi käyttää. Uusi hyvä hankinta on kosketusvapaa hana keittiössä, ei tarvitse koskea hanaan esim. taikinaisilla käsillä. Höyrypesurinkin löytyy ja se on ihan tehokas siivousapu, tosin käytän sitä vain silloin tällöin. Kätevää on myös se, että khh on yläkerrassa makuuhuoneiden läheisyydessä eikä alhaalla saunan yhteydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla vinkeistä!:) Kosketusvapaa hana on kieltämättä mielenkiintoinen! Mun systerilläkin on sellainen ja hänkin on sen hyväksi kokenut. Minäkin olen huushollannut hänen kotonaan ja se ottaa kyllä toooodella herkästi signaalin.. Kokemattomalle se oli vähän hankalaa, mutta varmasti sitäkin oppii hallitsemaan ja tietämään, mitä siinä lähellä voi tehdä ja mitä kannattaa välttää:) Joo tosiaan, rikkaimurin ääni on jotain sellaista ja niiiin kovaa, että ei sitä kyllä tee mieli kuunnella, heh:)
   Hyvä havainto, että khh kannattaa olla sellaisten tilojen lähellä, josta sitä pyykkivuorta tuppaa kertymään!

   Poista
 4. Kerrokset on ihan ok, jos ei ole enää aivan pieniä lapsia. Tästä aiempaa taloa hankkiessamme kävimme katsomassa kolmekerroksista taloa, mutta ne portaat oli liian hankalat aivan taaperoiden kanssa. Ostimme kuitenkin kaksikerroksisen laajennetun rintamamiestalon (oli soma, mutta ei niihin postimerkin kokoisiin huoneisiin sopeuduttu kuitenkaan, keittiökin oli pieni). Krista tuli pienenä rappuset alas pää edella ja muuttopäätös oli siinä.

  Nyt on 250 neliötä yhdessä tasossa ja tykkään, mutta asutaan Porvoossa, mutta tykkään siitäkin. Talo on mielestäni ulkopuolelta erittäin ruma (moderni mustavalkoinen) mutta sisältä kiva ja toimiva, Avaraa isoa tilaa joka puolella ja se kylpyamme, jossa aivan liian harvoin kylven...

  Mielestäni kuitenkin olisi mahtavaa, jos kylpyhuoneessa olisi kahvikone ja kahvikoneesta tulisi jääkahvia tai viinikaappi ja istuisin ammeessa koko ajan. Amme on muuten kiviamme ja varaa lämpöä, niin hyvin juomien kera siellä voisi viihtyä vaikka koko päivän.

  Meillä ei ole ylenpalttisesti uutta tekniikkaa ja vaahdon kahviinikin vaahdoton maitovaahdottimella mutta meillä on kaksi isoa jääkaappia, joista toinen on oma rakas punainen Smeg, hieman niin kuin minun oma jääkaappi. Joten on kivaa että ruuille on tilaa ja juomille kunnolla. .) Mutta jos nyt muuttaisin/rakentaisin niin moni tekninen asia olisi toisin. <3

  Kun lapset muuttaa kotoa, muutan juurilleni Helsingin ydinkeskustaan, näin on näreet. <3 Akseli Töölö, Kamppi, Krunikka, Eira ja tämähän tapahtuu. ;)

  Kivaa iltaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Tiia:) Joo, kerrokset on hankalia ihan pienten lasten kanssa, vaikka meillä on aina ollutkin kerroksia. Vanhempi tyttö oppi portaiden ylösmenon ja alastulon jo hämmentävässä 7 kk iässä eikä meillä ole (luojankiitos) tyttöjen kanssa sattunut koskaan mitään haavereita kotona. Nythän meillä on tässä superkorkeassa talossa hissi, joka helpottaa tavaroiden kuljettamista kummasti. Se on myös kiva sisustuselementti ja siihen olen ollut myös kyllä huipputyytyväinen. Sekin on näin korkeassa talossa melkeinpä välttämättömyys.

   Mutta kylppäri, jossa olisi kahvikone, hih -> kokeileppa sellaista ja kerro sitten kokemukset:) Kuulostaa ihan superihanalta, mutta oliskohan se sitä myös ajan kanssa:)

   Hgin ydinkeskusta ja kattohuoneisto siellä, se olis mun suuri haave myös, joka toivottavasti joskus seuraavassa elämänvaiheessa toteutuu:) Mun kamu vaan ei haaveile samasta asiasta.. Mutta onneksi meillä on muutama vuosi aikaa siitä keskustella, ennenkuin siis tytöt tästä lennähtää jonnekin..

   Poista
 5. olen kade tuosta kahvikoneesta, kahvi on kaikki kaikessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesta asiasta suostuisin luopumaan mutta tästä en:) Muistankohan oikein, että olet vasta aikuisena oppinut juomaan kahvia ja nykyään olet siihen jo lähes addiktoitunut:)?

   Poista
 6. Mies on kohta 10 vuotta puhunut tosta rikkaimurista ja aina olen oston kieltänyt. Noh ennen lomamatkaa mies tuli sitten kotiin sen rikkaimurin kanssa. Noh, onhan se kätevä esim. jos pitää nopeasti imuroida suurimman Lakun karvapallot pois.

  Ikkunapesin on ollut huippuostos, inhoan nimittäin ikkunoiden pesua.

  Meillä on Nespresson kapselikone ja tykkään siitäkin ihan hulluna, voin vaan kuvitella miltä sun kahvi maistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Mankka:) Ikkunanpesin, hyvä muistutus!! Siitä olisi kyllä kiva kuulla enemmänkin ja siinä vinkki, mistä voisit tehdä vaikka kokonaisen blogipostauksen! Niitä elektronisia versioita on näkynyt nyt markkinoilla ja meinasin kerran siihen jopa sortua. Mies toppuutteli ja meinasi että se olisi ihan turhake.. No, varmasti näin helposti ajattelee ihminen, joka ei juurikaan ole ikkunoita pessyt..

   Monet kehuu Nespressoa ja varmasti minäkin siitä tykkäisin, jos ei olisi itsellä tämmöistä laitetta - voisin kuvitella niin.

   Poista
 7. Meillä ei ole rikkaimuria, keskuspölynimurin halusin. Poreamme ei mahtunut pesuhuoneeseen, mutta kylpytynnyri korvaa sen kyllä ihan hyvin. Meillä on panostettu enempi viihdelaitteisiin eli videotykkiin, isoon valkokankaaseen ja kanavavalikoimiin, tietokoneisiin ja iPadeihin. Kahvia en juo ja miehelle näyttää kelpaavan Presidentti. Kapselikone on ollut kohta vuoden käyttämättä. Toinen panostus on grillikota pihalla ja se on kyllä joka pennin arvoinen. Sinne kun menee iltaa istumaan, niin tekee aikamatkan Lappiin tai Kainuuseen.

  Olen asunut kaksikerroksessa talossa ja se tuntui aika vaivalloiselta, seuraavan halusin ehottomasti yhteen tasoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Pauska:) Grillikota kuulostaa tosi kivalta, varsinkin jos sille todella on käyttöä! Meillä on grilli kovassa käytössä aina kauniina kesäpäivänä ja varsinkin vieraitten kanssa voisin kuvitella, että sellainen paikka, jossa voi myös viettää iltaa, on ihan huippupaikka:)

   Poista
  2. Kota on tosi kiva, meillä on jonkin verran koirille allergisia lähipiirissä, niin siellä voidaan sitten heitä kestitä. Karaokelaitteet ja pleikka Buzz-peleineen ovat myös olleet kutsuillamme suosiossa. Tuo hana kuulostaa hyvältä :). Unohin listalta vielä valvontakameran ja hälytyssysteemin, joka meille on välttämättömyys, koska olemme osan kesästä Kainuussa ja muutenkin sitä käytetään, kun ollaan pois kotoa. Tervetuloa grillailemaan, kun Lahessa käytte :).

   Poista
 8. Naurattaa noi sun valvontakamerakuvat ;) Ajattele kuinka kivoja keskusteluja voi aamuyön tunteina tehdä puolison kanssa, kun avaimet on kadoksissa. Toinen voi katsoa, että päästäiskön tuon sisään vai eikö ;)
  Itse en ole oikein hurahtanut näihin tällaisiin elektroniikkajuttuihin. Meillä on tiskikone ja sitten on toinen, jonka nimi on Maiju ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa, "syvälliset keskustelut" ovikellon kanssa aamuyön pikkutunneilla:)

   Mites Maiju ne smoothie -koneet tai se keittokone, onko ne ihan must -juttuja? Tai älyranneke, onko se käytössä ihan jatkuvasti ja oikeasti hyödyllinen?

   Poista
  2. Loop on käytössä ja saa minut liikkumaan enemmän, joten se on tarpeellinen :).

   Poista
 9. Miten ihmeessä onkin aina niin, että kahvikoneen vesitankki ja tippa-astia täyttyvät aina peräjälkeen, välittömästi ennen kuin pavut alkavat olla loppu?? Joku salaliittoteoria tuossa varmaan. :D :D

  Muuten kyllä hyvällä kahvikoneella saa parempaa kahvia kuin monessa itseään kahvilaksi kutsuvassa paikassa. Ja kapselikoneita en ymmärrä lainkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin, Sinäpä sen sanoit!! Ja ajoitus on yleensä just se pahin mahdollinen eli ei voi olla muu kyseessä kuin joku sairas salaliittoteoria :D

   Kyllä se valitettavasti on niin, että kun makuun pääsee, ei muu enää kelpaa:)

   Poista
 10. Kiva postaus ! Kahvikoneen ottaisin milelläni, toisaalta tykkään käydä kahviloissa.
  Mulle tärkein juttu on nopea ja toimiva netti sekä tietokone. Niihin meillä on satsattu.
  Ex- mieheni halusi välttämättä tuollaisen kamera-ovipuhelimen, se oli ihan kätevä, kun olin yksin kotona, tarkistin siitä onko kadulla oleva vartija varmasti paikallaan.
  Oma ideani taas oli aurinkopaneelit, joilla lämmitimme veden. No jos satoi viikon, ei ollut lämmintä vettä. Oli siis pakko asentaa varajärjestelmäksi sähköllä toimiva vedenlämmitin. Lisäksi halusin suuret ranskalaiset ikkunat moneen huoneeseen. Niistä tulikin aikamoinen show, kun piti kehittää systeemit, jolla estetään murtovarkaat. Lopulta ovien edessä oli alas laskettavat kaihtimet, rauta-ovet ja lukkoja kolme kappaletta per ovi. Laskin just, että avaimia koko talon lukkoihin oli yli 20 kpl. Uima-altaasta ja exän saunan rakennus puuhista olisi myös pari hyvää tarinaa, mutta ehkä joskus livenä kerron niitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa Sara aika eksoottiselta elämältä ja very speciaalilta myös:) Ja siltä, että tuo paikka ei ole ollut Suomessa, koska esim meidän sähköinen lukko ja ovikello ei ole turvallisuussyistä vaan ihan käytännöllisistä syistä hankittu. Ihanaa kun meidän ei Suomessa tarvitse ottaa ihan samanlaisia asioita, VIELÄ.. Ehkä sekin aika koittaa myös tänne Suomeen, mene ja tiedä! Ehdottomasti haluan kuulla lisää Sara!!!

   Poista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.