Choice of lighting on Sunday

17.1.2014

Valaistuksella on iso rooli sisustuksen suunnittelussa. Yhdistettynä siihen tosiasiaan, että tietämys näistä asioista on aikalailla mitätön. Eihän kuulosta hyvältä.. Lamppu kuin lamppu, eikö sen pitäisi olla ihan samantekevää? Pääasianhan pitäisi olla siinä, miltä se valaisin itsessään näyttää! 

Ei siis auta muu kuin ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa perehtyä asiaan.

Eipä tarvi kuin astella valaisin- tai sähköliikkeeseen niin aletaan puhua termeistä, jotka kuulostaa ihan vieraille. Mistä ihmeen Kelvineistä ne puhuu? Minä olen kuullut puhuttavan hehkulamppuihin liittyvistä Wateista, mutta jostain syystä kukaan ei puhu niistä enää mitään. What has happened?

Olen kyllä kuullut puhuttavan näissä yhteyksissä päivänvalosta, ja käsittääkseni se on jollain tapaa trendisuuntaus myös. Miten se muka eroaa muusta valaistuksesta?

Jotta tämäkään asia ei muuttuisi kovin monimutkaiseksi, päätin perehtyä vain kahteen mielestäni tärkeään asiaan ja pysytellä niissä. Insinöörit hoitakoon loput:) Niiden perusteella pitäisi olla valmis ratkaisemaan kotiin tulevan valon määrä ja laatu. Ne kaksi asiaa olkoot valaistuksen värisävy ja valaisimen säteilykulma

Kun näissä yhteyksissä puhutaan päivänvalosta, tarkoitetaankin sillä värilämpötilan määrää. Värilämpötila osoittaa valaistuksen värisävyä ja sen yksikkö on Kelvin (K). Keskipäivän auringonvalon värilämpötila on 5600 Kelviniä (ns. päivänvalo, daylight, outdoor) ja tavallisten hehkulamppujen noin 3200 Kelviniä (indoor). Mitä vähemmän Kelvineitä, sen punaisempaa on valo ja mitä enemmän niitä on, sitä sinisemmäksi valo muutttuu. Kas tässä vähän havainnollisemmin asia kuvan muodossa: 


Olen kokenut suurta turhautumisen tunnetta monessa (ja uskokaa huviksenne, että niitä on ollut monta!) valaisinliikkessä, jossa myyjät pitävät itsestäänselvänä, että kaikille ovesta sisään käveleville Kelvinit, päivänvalot sun muut on itsestäänselviä asioita.. No ei ole! Ja sitten esitellään eri Kelvin -lukeman valoja ilman, että niitä voi edes verrata toisiinsa. 

Onneksi muistimme viime ja edellisen vuoden Asuntomessuilta siellä näkyvästi esillä olleen Winled -nimisen yrityksen ja erityisesti sen led -valot. Opin jo tuolloin, että led-valot on paljon muutakin kuin pieniä spotteja saunassa. Ei siis muuta kuin ottamaan yhteyttä kyseiseen yritykseen.

Oli kuulkaas aika mieletöntä saada pyhäpäivänä asiantuntija kotiin esittelemään lamppuja ja valoja ja kaikkea siihen liittyvää. Ja ymmärtää ensimmäistä kertaa koko projektin aikana, miten nämä Kelvinit oikein eroaa toisistaan.

Olen niin pas…a..p.ä tai siis hintatietoinen ja tarkka rakennusbudjetin kanssa, että enhän minä mitään ekstraa suostu maksamaan edes kotiin kuljetetusta palvelusta, mutta sen voin sanoa, että pääsimme oikein hyvään diiliin. 

Eli jos valaistusasiat on ajankohtaisia, niin voin lämpimästi suositella Winledin vaihtoehtoja! Loistava palvelu ja kohtuullinen hinta voivat todellakin olla samassa paketissa!

Lighting has a big role when designing interior. Combined with the fact that my knowledge of these things is pretty much non-existent. Result in that kind of combination is definitely not good.. "Shouldn´t the main thing be the fact how the lamp itself looks like? 
I assume that I just have to take the "spoon into my beautiful hand" (as we finns say) and begin to look into the matter. 
When you just walk into the lighting or electrical shop the experts start talking about terms that sound quite strange to me. What the f***g Kelvin they are talking about? I have heard people talking about Watts in light pulps but for some reason no one has been talking about them any longer. What has happened? 
I've recently heard people talking about daylight in the context of lightning, and I believe it is kind of a trend in some ways. How does the daylight differ from the rest of the lighting? 
To avoid this lightning thing to turn into a very complex, I decided to study only two things which were the most important issues in my opinion. And stay only on them. Those two things are the color of lighting and it´s beam angle. And they should resolve the problem around the light quantity and quality. Engineers are made for the rest of the lightning problems:)
When talking about daylight on these contexts, this refers to the amount of color temperature. It´s indicating light shades of color, and its unit is the Kelvin (K). The color temperature of daylight (at noon) is 5600 Kelvin (outdoor) when ordinary light bulbs are around 3200 Kelvin (indoor). The lower Kelvin, the redder is the light and the greater Kelvin, the light change to be more blue. 
I have felt great frustration in many (and believe me - there have been many!) lighting stores where experts take it for granted that all who walk through their door knows everything about the Kelvin, day lights etc. Well they don´t! And then they begin to show the various Kelvin amounts without even comparing them to each other.
Luckily, we remembered a company called Winled because they had a big presence at Housing Fair at least last and previous years. I learned at that time that the LED lights are much more than just small spots in the sauna. So it was time to contact the company. 
It was guide amazing to get an expert from Winled to present lightning things to our own home - at sunday! It was also guide interesting to understand for the first time during our  construction project, how 3000 and 5000 Kelvin lights differs from each other.  
Because I´m very bastard, I mean aware of the price and exact with our construction budget, we were not ready to pay any extra even for extra service. But I can say that we made a very good deal. 
All that means that I can warmly recommend Winled when lightning is your topical issue! Thus the exclusive service and reasonable price can be in the same package!

8 kommenttia:

 1. Ounou, itse tarvitsisin oikeastaan jonkun, joka tulisi tänne meille ja katsoisi, millaista valaistusta tarvitaan. Ongelma (tai "ongelma") on se, että meillä on hirmu isot ikkunat - eli ison osan vuotta valaistusta tarvitaan noin about ainoastaan kylpyhuoneessa. Lopun aikaa vuodesta meillä on sitten epämääräisen hämäränpimeää kaikkialla (valitsen kutsua sitä tunnelmalliseksi... haha!). Mutta tosiaan, valaistus on lähes yhtä tärkeä asia kuin sohva. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas:) Nyt en kyllä osaa Minttu auttaa sua yhtään:)

   Poista
 2. Tuota valaistusasiaa ei meikäläinen , tälläinen tavis, "huomaa" ennenkukn sitten, kun käy huushollissa, missä huomaa, että sitä on todella mietitty. Sit huomaa, että wau, näinkin pienillä asioilla on niin älyttömän suuri vaikutus ja miten upea voikaan kodista tulla oikeanlaisella, värisellä ja oikein suunnatulla valaistuksella! Että jos itse nyt rakentaisin, niin kiinnittäisin myös valaistukseen erityishuomiota! Ja nimenomaan ammattilaisen avulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan kaiken alan asiantuntijoita on olemassa! Ja onneksi ei ite tarvi tietää ihan kaikkea kaikesta, vaikka tässäkin oli perehdyttävä ihan näihin perusasioihin:)

   Poista
 3. Eikö teidän sisustussuunnittelija Kaisa suunnittele valaistusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Speksit on tosiaan tehty eli lamppujen paikat määritelty, mutta varsinainen lamppujen valinta on kyllä sen vastuulla, joka rakentaa. Ja jotta voi valita, pitää hiukka opiskella tätä "insinöörimatematiikkaa":)

   Poista
 4. Meidän talossa on valaistus Winlediltä ja olemme olleet tyytyväisiä Tosin pakko sanoa, että sellaisen hienosäädön tekisin, että kaikkiin tiloihin ottaisin himmentimellä olevat versiot. Talviaamulla kun ne räväyttää päälle esim.keittiössä niin olo on kuin leikkaussalissa. Siksipä meillä toistuu joka aamu sama rituaali. Mies herää aikaisemmin ja räväyttää alakerrassa "nupit kaakkoon" Kun minä purjehdin alakertaan käsi käy heti himmentimelle ja sytyttelen pikkuvalaisimia..Lamppujen valinta on kyllä karmean vaikeaa nykyään. Ostin juuri pöytävalaisimen, enkä selvinnyt ilman myyjän apua edes peruslampun valinnasta. Mikä kanta, mikä teho, lämmintä vai kirkasta. arght! Kiitos kivasta blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että olette olleet tyytyväisiä! Me onneksi otettiin joka paikkaan se kyseinen himmennyssäädin. Teillä on varmaankin juuri sitä päivänvaloa, kuulostaa kirkkaimman pään Kelvineiltä:)

   Poista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.