"Norra regionen tackar för visad hänsyn"

25.7.2012

Kesälomaa on enää vielä muutama päivä jäljellä.. Tämä oli siitä poikkeuksellinen kesä, että säät oli hel...tin surkeat vähän heikonlaiset ja toisekseen sen tähden, että en käynyt missään ulkomailla. Tai no, kävin kyllä Ruotsissa, mutta sitä en laske ulkomaitten kategoriaan. 

Kotiseutu on nimittäin lähellä Ruotsin rajaa, eikä Haaparannalla käyntiä voi sen tähden laskea ulkomailla käynniksi. Se on niin tavallista ja arkipäiväistä puuhaa rajan tuntumassa.

Vietin kotiseudulla 6 aktiviteettirikasta päivää ja niitten aikana kävin parikin kertaa Ruotsin puolella. Kyllä täytyy sanoa, että Haaparanta on kokenut melkoisen mullistuksen, kun Ikea parkkeerasi tavaratalonsa sinne. Kyllähän Ikean mahti hämmästyttää paikallisia ihmisiä edelleen, kun tavaratalo on jatkuvasti täynnä ja bussilasteittain lappaa ihmisiä, ennen niin aavikkomaiseen kyläpahaseen.

Kun meikäläinen asui niillä seuduilla, niin Haaparannalla oli oikeastaan vain pari ruokakauppaa, Kallen grilli (Kalle´s grill) ja viinakauppa eli systembolaget. Vaateostoksillakin käytiin 150 kilometrin päässä Luleåssa. Ihan riittävästi tarjontaa, koska niissä parissa ruokakaupassa ja Kallen grillillä tuli poikettua harva se päivä.

Ikea siis perusti Haaparannalle maailman pohjoisimman tavaratalonsa vuonna 2006. Ja muutti samalla Haaparannan statuksen lähes kuolleesta aavikkokaupungista monipuolisen liiketoiminnan keskukseksi, johon kokonaisuuteen Tornion kaupunki kuuluu olennaisena osana. Kokonaisuus alkaa muistuttaa jo shoppailijan unelmaa. No, ei ehkä ihan, mutta kun vertaa vanhaan, niin ero on jotain ihan käsittämätöntä.

Ikeassa en oikeastaan välitä käydä, mutta joka kerta on päästävä Haglöfsin outlet -myymälään, Iittalan outlettiin, pariin urheilukauppaan ja tietenkin pikalounas Kallen grillillä on ihan must -juttu. Joskus sata vuotta sitten Kallen hampurilaiset muuten valittiin pohjois-kalotin parhaiksi hampurilaisiksi ja sitä ne on edelleen, jos minulta kysytään. 

Karkkikaupassakin on käytävä ihmettelemässä, lähinnä sen valikoiman laajuutta ja kaupan suuruutta. Ja ostamassa Mums Mumsseja pari laatikollista..

Kuvasaldo Haaparannalta on surkea, koska kamera ei tietenkään ollut kummallakaan reissulla mukana. Kuvat on siis kännykällä otettuja..


Iittalan Kastehelmi näyttää aika hyvältä Paratiisi -astiaston rinnalla. Hyvä "mainostaa" Kallea ja poiketakin ihan toisessa pikaruokapaikassa. Halusin nimittäin vaan testata Haaparannan toista grilliä. Ei ei ja ei. Kyllä Kalle on paras!

PS. Tuo otsikon teksti on jäänyt Haaparannalta mieleen vuosien vuosien takaa, ja se oli jossain kyltissä kun ilmeisesti alue vaihtui toiseksi. Se sanonta ja Haaparanta vaan kuuluvat yhteen;)

19 kommenttia:

 1. Ihana otsikko ja taatusti totta :)
  Me kyllä käytiin Savosta asti Hapiskalla rasvareissuilla 80-luvulla, Stockmossin mehua, voita ja Bregottia ja näkkäriä ainakin ostettiin ja taisi se sokerikin olla naapurimaassa halvempaa. Tänä kesänä käytiin astuttamassa Kemissä koiraa ja mieheni haki Ikeasta sillä välin lipaston ja siihen sopivan Garnityrin. Pistetäänpä tuo Kalles grill mieleen, jotta osataan piipahtaa siellä ensi kerralla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NIin, kai ne siellä oli silloin edullisempia, koska muistan tosiaan, kun silloinkin linja-autolasteittain porukkaa kävi hakemassa rasvaa, sokeria, jauhoja, näkkileipää yms. Bensakin on aika ajoin Ruotsin puolella halvempaa, riippuen kruunun kurssista. Bregott oli tuttu merkki myös, samoin jäätelöä ostettiin jossain isoissa paketeissa.
   Oi niitä aikoja;)

   Poista
 2. Hauska postaus ja kivoja muistoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiseutumatkailu on aina fiilistelyä ja muistojen henkiinherättelyä.. Sinne kun on niin pitkä matka, että ihan joka lomalla ei tule käytyä.. Kerran tai pari vuodessa.

   Poista
 3. Oi, mekin käytiin lukioikäisinä monesti vaateostoksilla Luleåssa, koska siellä oli Rovaniemeä paremmat valikoimat ja paljon sukulaisia. Ja lapsuudesta taas muistan nimenomaan Haaparannan karkkikauppojen valtavat valikoimat, nam!

  Ikea on kyllä ollut Haaparannalle (ja osittain Torniollekin) pelastus. Itsekin olen (muutamia vuosia sitten) tehnyt postauksen juuri Haaparannan Ikea-reissusta täällä: http://ilonasi.blogspot.fi/2009/07/barbie-besokte-sverige.html

  Mukavia viimeisiä kesälomapäiviä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin mennä katsomaan tuo Sinun blogikirjoitus, kiitos vinkistä!

   Luleåssa oli tosiaan aika hurjan paljon paremmat valikoimat kaikkia vaatejuttuja. Erityisesti siihen aikaan, kun H&M ei ollut vielä Suomessa! Luleån matkat oli aina pienimuotoisia ulkomaanmatkoja aina, kun sinne pääsi tai tuli lähdettyä. Tällä kertaa en valitettavasti päässyt sinne vieraisille, koska mun kuski ei suostunut ajamaan sinne, höh! Yksin en viitsinyt lähteä..

   Poista
 4. Voi kunpa haluaisin kanssa tuonne, ja esim. Sisustuksen ja sepustuksen mainostamaan cape east kylpylään myös :) Täältä etelästä tulee vaan kovin liikaa matkaa!! terv ingrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cape East on minulle ihan vieras paikka..
   Aika moni pohjoisen hiihtokeskuksiin (Leville tai Ylläkselle) matkaava tapaa pysähtyä Haaparannalla. Eli jos semmoinen reissu on tiedossa, niin kannattaa käydä - ehdottomasti. Pelkästään reissua Tornio-Haaparannalle - no, en välttämättä suosittele..

   Poista
 5. Kiva postaus. Ja voi...noista mums mumseista tuli ihan lapsuuskesät mieleen! ne oli ihan parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ne on herkullisia;) Tuoreina. Niitä on tosiaan ollut Ruotsin puolella myynnissä niin kauan kuin meikäläisellä riittää muistia taaksepäin! Klassikkoherkku siis;)

   Poista
 6. Voi kun kiva! Tuun hulluksi kun naen noita Kastehelmi-astioita - ihania!
  Kesakuussa kavin elamani ekaa kertaa pohjoisessa - oli se kylla ihan omanlaisensa, upea tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastehelmihän on yllättävän pitkään ollut markkinoilla. Siinä on jotain ihanaa retroa!
   Pohjois-Suomi ja koko Pohjois-Kalotti on upeaa ja monikulttuurista aluetta - siellä on paljon nähtävää ja ihmeteltävää, erityisesti niille, jotka eivät siellä ole ennen käyneet;)

   Poista
 7. Cape East on kyllä kiva, vaikka siellä tulipalo eilen valitettavasti oli :(. Nykyään Hapiksella käydään ruokakaupassa ja Ikeassa (+ Ukkonen Nuuskakairassa..). Iittalan Outletissä on kalliimpaa kuin esim. Oulussa Iittalan Outletissa, mutta valikoimassa enemmän Röstrandia, Himlaa jne.

  Pienenä rasvareissulla sain käydä Jaalan kaupassa ostamassa nukkekotiini uusia kalusteita. Ja ihania joulukoristeita siellä oli. En ole uskaltanut enää mennä sinne, ettei lapsuuden muistot haalistu. Takapenkillä syötiin vadelmaveneitä ja lakritsikengän nauhoja ja naapurin kakaroille elvisteltiin suklaatupakoilla.

  Hyvää loman jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan Tickler <3!
   Voi että miten nostalgisia muistoja!! Minäkin kävin ostamassa lelukaupasta kalusteita Lundbyn nukkekotiin!! Se oli tosiaan ennen paljon elämyksellisempi paikka kuin nykyään.. Pehmytjäätelökin oli Ruotsin puolella niiiiin paljon parempaa!

   Poista
 8. Ticler, ihan samat muistot ovat minullakin Jaalasta ja vadelmaveneistä. Tulee ihan kyynel silmäkulmaan, kun miettii mitä ihanuuksia siihen aikaan liittyykään. Ja ainakaan meidän autossa ei takapenkkiläisillä ollut turvavöitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meidänkään autossa tosiaan ollut turvavöitä.. Mitenköhän siihen aikaan selvittiin elämästä ylipäänsä hengissä;)

   Poista
 9. Sama täällä, muutama päivä lomaa jäljellä. Mutta voi kuinka se on ollut ihanaa säästä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukiri siis edessä;) Kyllä minunkin loma on tehnyt tehtävänsä ja runsaista sateista huolimatta kiva on palata töihinkin. Syksyllä on luvassa aina kaikkea kivaa;)

   Poista
 10. Voi hyvänen aika, saako tosiaan vielä jostain noita vanhoja perinteisiä mums mumseja!! Ihania, minulla on niitä ikävä :) Pienenä tyttönä maalla ollessa kävin aina kauppa-autolta niitä ostamassa, sen koommin en ole niihin törmännyt :D

  VastaaPoista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.