Matkaluettavaa!

29.3.2011

Loma ei tunnu lomalta, jos ei pääse lukemaan jotain sellaista, mikä ei liity mitenkään työhön. Aivot kaipaa lomalla totaalista tuuletusta.

Thaimaan lomalle otin mukaan Stieg Larssonin Millenium trilogian kaksi ensimmäistä osaa; "Miehet jotka vihaavat naisia" ja "Tyttö joka leikki tulella". Ostin ne ennen lomaa omakseni, jonka jälkeen huomasin, että hups, nehän ovat jo kirjahyllyssä.. No, nyt on varastossa kahdet kappaleet, eikä sen parempia lahjuksia ystäville oikeastaan voisi olla. Trilogian kolmas osa "Pilvilinna joka romahti" on myös odottamassa lukijaansa, sekin kahtena kappaleena "varmuuden vuoksi".

Lukekaa ihmeessä kyseinen Millenium -trilogia, ellette vielä ole sitä lukeneet! Erittäin hyvää lomaluettavaa, joka pitää huolen siitä, että jännitystä ei tule lomalta puuttumaan.

No joo. Aasinsilta on nyt rakennettu varsinaiseen aiheeseen. Joko olette lukeneet kaikki Juha Itkosen kirjat? Hän on ainakin minun Ehdoton suosikkini suomalaisista kirjailijoista. Kun luin hänen 2003 ilmestyneen esikoisteoksensa "Myöhempien aikojen pyhät", niin paikka ykkössuosikkikirjailijana oli lunastettu. Kirja kertoo Suomenkin katukuvaa hämmentävistä nuorista mormonilähettiläistä, jotka kiertävät ovelta ovelle kertomassa omaa uskontarinaansa. Lukekaa ihmeessä! Juha Itkonen avaa tuota salaisuuden verhoa hienolla tavalla, vaikka ei itse tunnustakaan kyseistä uskonlahkoa.

"Myöhempien aikojen pyhät" -kirja teki vaikutuksen ja nuorelle kirjailijalupaukselle se poiki Finlandia -ehdokkuuden sekä arvostetun Kalevi Jäntin -palkinnon.

Olen saanut kunnian tavata Juha Itkosen pari kertaa ihan livenä, itse asiassa tänään viimeksi. Hänen verbaalinen lahjakuutensa on kertakaikkisen ylivertaista, ja voisinkin istua ja kuunnella hänen kerrontaansa vaikka miten pitkään. Samoin hänen kirjansa, niissä jatkuu sama verbaliikka, joihin ei joka kirjailija kykene.

Tänään hän kertoi Kom-teatterissa pyörineestä, hänen kirjoittamansa näytelmän KONE syntyhistoriasta. Itse en valitettavasti nähnyt esityksiä. Kyseinen KONE -näytelmä muuten tekee pari vierailijakeikkaa Jyväskylään 23.5 ja 24.5 sekä myöhemmin syksyllä myös Vaasaan ja Kemiin. Jos satutte olemaan tai elelemään kyseisillä paikkakunnilla, niin menkää ihmeessä katsomaan. Juha Itkonen näyttelee itsekin esityksessä, käsittääkseni hän esittää itseään eli kirjailijaa, joka yrittää tuoda näyttämölle suomalaisen suurmiehen tarinan. Näytelmä pohjautuu John Simonin kirjaan "Koneen ruhtinas" eli Herlinin suvun tarinastahan siinä kirjassa on kyse. Kovasti luettu kirja sekin.

Jos olette nähneet näytelmän, niin olisi hienoa kuulla analyysiä!

Seuraa blogiani:

1 kommentti:

  1. En tiedä osaanko analyysiä tehdä, mutta näytelmä oli yksinkertaisesti mielettömän hyvä. Näytelmä toimi monella eri tasolla samaan aikaan ja kertoi monta tarinaa. Niin kirjoittajan, Herlinien, Kom-teatterin ja yksityisten näyttelijöiden tasolla. Mielenkiintoisinta mielestäni näytelmässä oli asettelu, jossa Kom-teatteria verrattiin historiallisella ja sukupolvisella tasolla Koneen historiaan. Ah, Kom-teatteri on vain yleisesti parasta mitä Suomesta näytelmien saralla löytyy.

    - Sari S.

    VastaaPoista

© Business Woman. All rights reserved. Designed with Happy days.